Политика

Ирена Анастасова, БСП: Кабинетът трябва да е политически, а не експертен

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„Нашата позиция е, че този кабинет трябва да е политически, а не експертен. Защото ситуацията в страната е такава, че трябва да се поеме сериозна политическа отговорност. И това може да се случи от името на партии, а не на експерти.“ Това каза в студиото на Euronews PrimeTime Ирена Анастасова, секретар на парламентарната група на „БСП за България“, относно предстоящите преговори за съставяне на правителство.

 

Не сме обсъждали с президента кого ще издигнем за министър-председател. Всички медии бяха свидетели на целия ни престой. Не сме разговаряли след това с президента. Ние още по време на консултациите му казахме, че ще разчитаме на колегите от останалите партии в четворната коалиция. Няма как да говорим днес с имена, защото първо ще уточним политиките, ще видим дали всички, които ще седнат на масата на преговорите, припознават програмата, която само преди седмица беше изготвена. И тогава ще се говори за имена. До момента, напълно искрено ви казвам, за имена не сме говорили.

Ирена Анастасова, "БСП за България"

Надяваме се на подкрепа от „Демократична България“, защото в рамките на досегашната коалиция ние работихме добре с тях, каза Анастасова. Според нея те са един сериозен, предвидим партньор, което е много важно в сегашната ситуация. Тя признава наличието на идеологически различия между техните две формации и споделя, че и двете страни са правили компромиси, но и двете държат на думата си. И се надява да продължат да работят добре заедно.

В програмата не се споменава конкретно Русия, но се казва да се работи „с всички възможни доставчици“ на природен газ, разкрива Анастасова. Нещата са сериозни и бизнесът е изключително притеснен заради несигурността на доставките, допълва тя.

Смятам, че трябва да се сниши тона на нелицеприятните разговори между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. Мисля, че бавно, но те си научават уроците, убедена е социалистката.

 

Много се надявам да спазваме заветите на Апостола. За мен, когато видя в нечий кабинет портрета на Васил Левски, ми изглежда малко... Много задължаващо е. И си мисля, че малко хора днес са като него. А трябва.

Ирена Анастасова, "БСП за България"

Цялото интервю вижте във видеото.