Euronews Primetime

Социолози с първи коментари след връчването на третия мандат

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Първи реакции след връчването на третия мандат - социолозите Елена Дариева и Кольо Колев коментираха в студиото на Euronews PrimeTime. Кои парламентарни сили ще се отзоват на поканата за разговори и кой ще бъде кандидат за премиер?

 

Вече беше заявено, че подобна комуникация ще бъде търсена, покани ще бъдат отправени. Т.нар. отцепници вече показаха, че са склонни и кооперативни към формата, който доскоро съставяше управлението. Можем да очакваме, че от тяхна страна поканата ще бъде приета. В последните дни забелязваме и едно доста омекотяване на тона от страна на парламентарната група на ИТН. Смятам, че разговори ще има – да видим до какво ще доведат.

Елена Дариева, социолог

Не бих бил толкова категоричен по въпроса за Кирил Петков. Разбира се, има повече шанс да се осъществи замяната между Кирил Петков и Асен Василев. Но това, което имаха като претенции от „Има такъв народ“ , беше против двамата – нещо, което изглежда, меко казано, безумно. В крайна сметка там все още няма партия – има знаме, на което пише „Кирил Петков и Асен Василев“. Но като че ли наистина има известно смекчаване на тона, но позиция „без Кирил Петков и Асен Василев“ автоматично торпилира всяка идея за съставянето на каквото и да било.

Кольо Колев, социолог

Целия разговор вижте във видеото.