Политика

Корнелия Нинова: Първо програма, после премиер

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„Първото нещо, което ще направим, е да сложим програмата, изработена от трите партии преди две седмици на маса на разговор. Защото тя е обединяващото между трите партии със сигурност, но и е възможност за подновяване на досегашните отношения с партньорите ни в правителството.“ Това каза пред журналисти председателят на БСП Корнелия Нинова на излизане от Президентството след връчването на третия мандат.

Нинова отговори с „не“ на въпроса има ли вече кандидат за премиер. Тя допълни, че социалистите възнамеряват още утре да започнат разговори.

 

Имаме нужда от държавници, които да кажат: Да, знаем какво ни чака, поемаме политическата отговорност. Другото би било просто скриване зад експертен кабинет. БСП няма да преговаря с ГЕРБ и ДПС, и с "Възраждане".

Корнелия Нинова, председател на БСП

Тепърва предстои да се уточняват квотите за министерските кресла, ако се запази коалицията в сегашния си вид, допълни Нинова.

Досега с ДБ винаги сме работили добре, разумно, винаги сме намирали решения на идеологически въпроси, които са ни разделяли, и те са били в името на националния интерес. Не мисля, че ще ни е трудно да преговаряме с ДБ. Според мен по-трудно ще е да се намери сечението и добрия тон между ПП и ИТН, каза лидерът на БСП.

Червени линии или въпроси на всяка партия обсъждахме по време на съставянето на програмата. След като я обсъдихме и трите партии си поставихме подписите под нея, това е основата, на която искаме да стъпим за бъдещето на България, допълни тя.

Предстои да се коментират имена на министър-председател.

Още утре започват консултациите, първо ще поканим "Продължаваме промяната". Не бързаме днес. Ще информираме публично къде ще са консултациите, добави Нинова.

 

Нашето искане беше Кирил Петков да не е премиер, и мисля, че той - правейки крачка назад, разбра това, и заслужава уважение за това си поведение. В Програмата си записахме, че искаме да се положат всички усилия за уталожване на напрежението с Руската Федерация и да не се стига до прекъсване на отношенията и закриване на посолства. Така че и този труден въпрос сме изчистили по време на преговорите за Програма.

Корнелия Нинова, председател на БСП

Ако не се гласува Програмата, отиваме на избори, и избирателите ще се произнесат на базата на свършеното досега. В тази връзка днес започнахме с отчета на Социалното министерство, продължаваме с този на туризма, на земеделието, и накрая на икономиката - ще се отчета какво сме свършили за 7 месеца, добави лидерът на БСП.

Вероятно няма да бавим мандата, ако видим, че няма разбиране по програмата, но и при най-малките знаци, че можем да постигнем съгласие, ще си отделим повече време, увери Нинова.