Euronews Primetime

Доц. Александър Христов: Комуникационните дейности на партиите сочат, че се готвят за избори

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„Съществена част от комуникационните дейности на всички политически сили, не само днес, а и от няколко седмици назад, могат да се тълкуват като подготовка за кампания и предстоящи избори.“ Това каза в студиото на Euronews PrimeTime доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации относно посланията на политическите партии напоследък.

 

Има червени линии, които бяха поставени много преди сформирането на този парламент. В последните месеци някои от тях започнаха да бъдат заличавани предвид чисто математическата невъзможност да се случи каквото и да било. Всички политически сили, може би с изключение на „Има такъв народ“, започнаха да смекчават позициите си. При все това, всяко действие, всяка комуникация на политическите сили, от този момент, а и от малко преди това, може да се тълкува като предизборна кампания, като подготовка за следващи избори, които най-вероятно ще се случат есента. По-скоро ми се струва, че политическите сили ще отправят послания към хората, с цел да спечелят тяхното мнение, отколкото да се опитват да намерят консенсус по между си, какъвто много пъти се опитваха да направят, но така и не успяха.

доц. Александър Христов

Даването на третия мандат на БСП беше достатъчно очаквана реакция, смята доц. Христов. Идеологически и всякак, тази партия е най-близо до президента като визия за развитие и всичко останало. Не споделям очакванията, че щял да бъде връчен на друг, споделя той.

„Въпросът е какво ще се случи оттук нататък. Можем да кажем, че предвид неуспелия първи мандат, много трудно ще бъде реализиран третият и най-вероятно отиваме към избори през есента, в което смятам, че няма нищо лошо“, каза още доц. Христов.

 

Обикновено противопоставяме наличието на парламент срещу нестабилност. Ние последните месеци видяхме един изключително нестабилен парламент и няма лошо всяка от политическите сили да се подготви, да комуникира с избирателите си и да премине през нови избори.

доц. Александър Христов

Цялото интервю вижте във видеото.