Euronews Music

Eliya: В края на януари ще направя първия ми самостоятелен концерт

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

Сега нямаше да бъда това, което съм без 4Magic. Много ме стоплят спомените за общите ни неща. Всеки път в който правя музика искам да е истинска. Затова се вдъхновявам от личните ми изживявания.

Това каза в рубриката Euronews Music певицата Eliya, която представи новата си песен - "Малини".

В песента пея за това, че винаги трябва да търсиш доброто в хората, и дори да искаш да си тръгнеш, то трябва да си тръгнеш с любов, защото не трябва да обръщаш внимание на лошите неща, когато нещо свърши, и че тъгуваш, а трябва да търсиш добрите неща. Те са те направили това, което си в момента. Всичко, което правиш те прави по-добър всеки ден.

Постоянно ми пишат приятели, които не съм чувала от много време, че плачат като гледат песента. И аз вчера плаках. Голям подвиг е сама да координираш нещата. Да покажеш на хората, с които работиш по дадена песен, че много държиш на всичко. Много благодаря на екипа, с който работих. Затова си поплаках вчера. Много е трудно. До вчера си мислех дали този проект ще излезе, какво ще стане. Обаче той излезе и вече всичко е наред.

Много благодаря на Virginia Records. Когато бях продуцирана от тях всичко ни беше на готово, беше супер професионално, казваха ни само какво да направим, правехме го и дотам. Не оценявах голяма част от нещата тогава. Сега всъщност разбирам какво всъщност им е на тези хора, които координират всичко.

Работих по "Малини" с Павел Николов. Той повярва в мен още с първата ми песен "Облак". Много се изкефи, че сега излиза "Малини", защото направихме тези песни преди време. С него работихме по музиката. Всъщност той надникна в телефона ми, когато писахме музиката, видя един текст, който си бях написала и ми каза "Ами това е много хубаво". Бях си го написала в бележките на телефона като "Писмо". Започнах го в един ден в който просто гледах през прозореца. Беше писмо до мен.

"Малини" ми дойде като име заради книгата "Обичам те". Тя е на българска писателка, илюстрирана е с малини. В нея се разказва за тази любов, която винаги те намира, чака те дори да си тръгнеш от нея. Затова и малините за мен илюстрират точно тази обич. Да си тръгнеш с добро, да направиш добро, да кажеш извинявай или обичам те, това идва от любов.

Бийтът на песента е брутален. Има drum & bass ритъм, брутални барабани. Нямам търпение да изпълня тази песен на живо. Когато снимахме песента я слушах 100 пъти и не ми омръзна.

Декември месец винаги е пълен за нас. Хората вече ме разпознават като Eliya. Говорят ми за "Облак". Много ме топли това, защото винаги са ме разпознавали като част от 4Magic.

Издавам Ви една малка тайна, в края на януари месец - 24 януари, мисля, че ще направя първия ми самостоятелен концерт като Eliya. Ще го обявя в моите социални мрежи.

Задала съм си в главата и сърцето през 2-3 месеца да пускам песен. Имам готови проекти, но се съобразявам с това как се чувствам в момента. Ако през февруари искам да танцувам не бих пуснала балада например. Защото аз имам една много хубава балада в джоба си, която създадох преди година-две. Първата концепция за "Малини" беше супер мащабна, обаче си казах, че "Малини" е нещо лично и истинско и му трябва нещо мъничко. Идеята за видеото беше моя. Реших да пусна песента сега, защото във видеото около малините има много червени неща, това напомня и на Коледа, която е близо. Чудех се дали да я публикувам сега, защото наистина Коледа е близо и хората може би очакваха коледна песен от мен, но може би другата година.

Концепцията за видеото се роди като не спах една вечер. Дойде ми изведнъж музата. Направих като истински режисьор една презентация. Всичко в нея беше черно бяло с червени мотиви. Момчетата го реализираха и разработиха. Направиха този ретро изглед с размера на видеото и т.н. Стана много хубаво.

По принцип, когато дойде 2023г. бях много скептично настроена, защото моята 2022г. завърши по много гаден начин и през 2023г. си казах, че нямам право да се водя по тези емоции. Трябва и заслужавам да направя нещо яко, нещо мое. "Облак" се появи после. Всички хора ме подкрепяха. Сега издадох "Малини". Много хора ми пишат, продължават да ме подкрепят. Казват ми, че съм нещо уникално. И сега си казвам, че 2024 г. ще е моята година. Вярвам, че тази цел с песните и концертите ще се получи, когато съм заобиколена с хора, които ме вдъхновяват.

Бях на Sofia Songwriting Camp 2023. От българските артисти работих с Дара Екимова. С нея направихме много готино парче за мъжки глас. Първите три дни правихме парчета за мъжки вокал. Беше супер интересно за мен, защото се предизвиквах. Вдъхновението започваше всеки ден щом влезем в студиото. Работих и с Eliot. Той много ми се наби в главата. Много яко пее и музицира. Направихме много брутално парче с него, което се надявам скоро да чуете.

Имах възможността да участвам в Sofia Songwriting Camp след кастинг. Исках да си заслужа мястото там. Това е нещо голямо. Там няма случайни неща. Бяхме 7 одобрени с 2 допълнителни места. Аз бях едно от тези две допълнителни места, одобриха ме в последния момент и аз си казах "честно ли, случва ли се наистина, благодаря". Много благодаря на Саня Армутлиева и на Робин за това.

Вижте цялото интервю във видеото.