Музика

Euronews.Music: Говори румънският хитмейкър Cristian Tarcea (Monoir)

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

Веселин Вълчев: Здравей, Крис!

Monoir: Здравейте!

Весели Вълчев: Намираме те отново тук в Боровец, какво мислиш за тазгодишния Sofia Songwriting Camp?

Monoir: Мисля, че вече съм за трети път тук. Намирам това място за много вдъхноваващо. Удивително е да видя всички тези хора, с които съм работил и с които обожавам да прекарвам времето си. Много е зареждащо и вдъхновяващо.

Веселин Вълчев: В допълнение на това, че ти си румънски хитмейкър, можем смело да кажем, че ти си и български хитмейкър, защото много от песните които направихте заедно с артистите на Вирджиния Рекърдс през годинтие станаха тотални хитове тук. Някои от тях се родиха на предишния издания на Sofia Songwriting Camp, та, какво мислиш, че ще роди тазгодишния Софийски творчески лагер за писане на музика?

Monoir: Никога не си мисля по начина по който, „о, сега ще направя един хит“ или нещо подобно. Аз идвам в България просто за да направим общи музикални проекти с артистите на Вирджиния Рекърдс, или примерно тук на този лагер за да се забавлявам. Така че мисля, че с хората с които работим усещаме енергията си по време на творческия процес и дали песента която сме направили е била добра, ще решат хората. Интересно е после да видиш реакциите на хората.

Веселин Вълчев: Следваш ли успехът на предишни хитове, които си направил, за да повториш нещо, което явно работи, или всеки път залагаш на нови стилове и рецепти в музиката?

Monoir: Мисля, че е добре да експериментираме с инструментите и стиловете. Да, всеки музикален продуцент има своя стил и звучене. На тези лагери аз просто съм себе си, усещам енергията на хората и правим интересни проекти всеки път, защото обожавам да започнем нещата от нищото.

Веселин Вълчев: Имаш ли любим артист, с който се чувстваш най-добре да работиш тук в България?

Monoir: Не мога да кажа такова нещо, особено по телевизията. Обичам ги всички. Всеки от тях има специална и различна енергия. И на мен ми харесва да работя с всеки от тях.

Веселин Вълчев: Кое за теб е най-важното нещо за правенето на успешна музика? Доброто музикално образование, добрите продуценти?

Monoir: Да, ти може да имаш добро музикално образование но в края на деня ти просто имаш нужда да чувстваш, че можеш да правиш това с което си се захванал. Защото, ако си талантлив може да успееш незаивимо от това. Лесно е, имаш нужда просто от лаптоп и вдъхновение. Така че всички, които искат да правят музика просто трябва да започнат да го правят. И с всеки ден те ще стават по-добри и по-добри, защото някои от нас имат имат музикално образование, но познавам доста музикални продуценти, които нямат, но са много талантливи. Така че всичко опира до това колко искаш да постигнеш това, което искаш.

Веселин Вълчев: Какво мислиш за модерната българска музика, и има ли нещо, което изпускаме за момента за да сме близо до успеха на румънската музика например? Там например има глобални звезди като INNA. И какви според теб са различията между музиката у нас и в Румъния сега?

Monoir: Според мен ключът е в това да се премине от правенето на музика на български език, която е само за локалния ви пазар към правене на музика на ангийски. Румънците по-често правим песните си на английски например и това е едно от нещата поради които част от българската музика не подминава границите на България. Може би, ако правите малко повече песни на английски, за артистите Ви ще има много повече успехи, но мисля, че това е основното. Защото има много артисти и в Румъния, които не успяват да прескочат нашите граници с музиката си, точно защото пеят само на румънски. Но песните Ви иначе звучат добре.

Веселин Вълчев: Какво могат да очакват феновете от твоите музикални проекти на тазгодишния Sofia Songwriting Camp?

Monoir:  Много добра енергия, музика и просто отново едан седмица в която ще полудея в студиото и в края на деня ще имам най-добрата песен, така че да, това може да се очаква от мен. Много се радвам да съм тук отново.