Музика

Euronews.Music: Говори италианският DJ и музикален продуцент Gamuel Sori

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

Радио и телевизия Euronews Bulgaria стартират нова рубрика – Euronews.Music. В нея ще Ви информираме за всичко най-важно от музикалния свят по света и у нас. В първия ѝ брой Ви срещаме с един от най-перспективните DJ-и и музикални продуценти в Италия – Gamuel Sori, който дойде в България, за да представи новата си песен Us.

 

Веселин Вълчев: Гамуел, здравей! Много се радваме, че си тук с нас в София.

Някои от музикалните фенове тук може би не те познават, но мисля, че със сигурност са чували някои от твоите песни. Ти си италианския DJ и музикален продуцент. Твоята нова песен Us вече е доста слушана тук. Как се роди песента?

GAMUEL SORI: Бях в Лондон с Джо Килингтън за една много луда музикална сесия през лятото. Така че може би и затова в края ѝ избрахме версията на песента с китара, защото искахме да направим нещо с усещане за лято. Обичам тази песен, защото носи любов и емоции. Винаги искам моите песни да носят емоция, но нека слушателите сами преценят дали е така.

Веселин Вълчев: Коя изсвири тази част в началото на песента, която звучи като свирукане с уста?

GAMUEL SORI: Не знам кой точно беше, защото ние просто се опитвахме да измислим някакви такива мелодии, които да „хващат“ от първо слушане. И в края на процеса решихме просто да запазим това свирукане, защото то наистина много „хваща“.

Веселин Вълчев: Аз много харесвам тази песен, защото сякаш тя носи една носталгия към лятото. Иска да ти навее спомени. Има специфична енергия. Хората казват, че музиката трябва да носи емоция. Ако е така, значи си успял с тази песен.

GAMUEL SORI: Да, така е. Наистина като че ли носи енергията на отиващото си лято.

Веселин Вълчев: Предпочиташ ли да правиш сам музиката си, или повече ти харесва да правиш DJ сетове с вече направена музика от някой друг?

GAMUEL SORI: Искам да стигна до това ниво, в което да пускам музика под формата на DJ сетове на големи фестивали и събития. Да пускам там и моята музика. Но се старая да балансирам между това да правя моя музика и да правят DJ-ски сетове.

Аз много обичам да правя ремикси на вече позабравени песни. Защото това пак съм аз, дори и самите песни да не са мои. Моят отпечатък е там. Вкусът ми си личи.

Gamuel Sori, DJ и музикален продуцент

Веселин Вълчев: Имаш ли любим музикален стил?

GAMUEL SORI: О, аз съм голям фен на хаус музиката. И на всички негови поджанрове – дийп хаус, тех хаус, мелодичното техно. Но това изцяло е вкусът ми като музикален продуцент и DJ. В личен план слушам много R&B, Hip-Hop, soul, trap, класическа музика понякога. Зависи какво правя в момента.

Веселин Вълчев: А какво знаеш за вкусът на българите и българската музика като цяло?

GAMUEL SORI: Не знам много. В последните дни, в които съм тук, забелязах, че имате добър вкус. Чух доста международни песни по различните канали тук. Но трябва да ми споделите нещо.

Веселин Вълчев: Мисля, че тук имаме много добри DJ-и, мисля, че и ти си такъв, и може би някой ден може да направите нещо заедно.

GAMUEL SORI: О, разбира се, аз съм отворен за всякакви видове колаборации.

Веселин Вълчев: А какво можеш да кажеш за вкуса на италианските музикални фенове? Аз не знам нищо за италианската музика освен Манескин. Те са страхотни.

GAMUEL SORI: В Италия се слуша най-вече италиански поп. През 2016-а трап музиката наистина „строши сцените“ в страната. Преди това пък хип-хопът беше навлязъл в някаква ниша, която не беше развита и също доста се слушаше. Сега също забелязвам това по италианските радиа, които до скоро пускаха само поп музика. Те вече пускат и хип-хоп и трап. Това е много хубаво, защото децата, тийнейджърите обичат такава музика. Мисля, че в Италия също много се следи какво правят в САЩ с музиката.

Веселин Вълчев: Като говорим за италиански неща. Просто в главата ми са само пица и спагети. Можеш ли да готвиш такива неща?

GAMUEL SORI: О, това е сериозна тема. Предпочитам да не я отварям. Нямам проблем да говоря за това, но се старая да не говоря само за храна. (смее се)

Веселин Вълчев: Всъщност ти имаш проект със световна суперзвезда INNA от Global Records, как всъщност се появи тази песен и какво е да работиш с музикант от такъв калибър?

GAMUE SORI: Песента е парти песен, както се досещате. Искахме да има бърз ритъм. Това е песен, която ми напомня за музиката, която слушах в тийнейджърските ми години. От текста може да видите фрагменти от музиката на The Chainsmokers, Martin Garrix и Avicii. Така че това е някаква смес от всички тези емоции, които са ми давали тези песни от златните години на електронната денс музика. Ако не гледаме заглавието, то пак ще разберем, че това е парти песен. Понякога забравям, че това е мой общ проект с INNA, защото това се случи толкова неочаквано.

Веселин Вълчев: Тя може би е най-успешната и известна певица на Балканите. Какво е да работиш и да имаш досег до артист от такъв калибър?

GAMUEL SORI: Интересна история. Когато започвах да се уча, да ставам DJ, първите песни, които пусках бяха Hot и More than friends. Помня, че си изпращахме тези песни с приятелите ми през Bluetooth на телефоните ни в детството. Говорили сме си с приятели колко е добра и т.н. Никога не съм очаквал нещо такова.

Веселин Вълчев: Че някой ден ще направиш песен с нея...

GAMUEL SORI: Да. Ако можех да се върна при този тийнейджър и да му кажа сега, че ще направи песен с INNA, той щеше да каже: „О, брато, това никога няма да се случи“.

Веселин Вълчев: И сега какво следва, след като вече имаш песен с INNA? Песен с Бритни Спиърс и Бионсе, може би?

GAMUEL SORI: Moже би с Дуа Липа. (смее се) Но да, наистина моите мечти се сбъдват.

Веселин Вълчев: Какво прави музикалните проекти успешни за теб днес? И имаш ли рецепта например за себе си, как трябва да правиш нещата, за да ти се получат?

GAMUEL SORI: Като за начало, мисля, че научих, че най-важното нещо е да завършвам песните, които правя. Защото в началото на музикалната ми кариера предпочитах да започна нов проект, нова идея, вместо да завърша някой друг. Така че това е най-важният урок, който научих.

Колкото до рецептата, може би използването на Тик-Ток е добра рецепта. Това е много непредсказуема платформа. За 15 секундно клипче с мелодия, която ти е дошла на ума, това може да стане страшно популярно и да получиш запитвания от най-големите музикални компании, за да подпишеш правата на този сингъл за тях.

Gamuel Sori, DJ и музикален продуцент

А това може да е направено в твоята спалня, докато си лежиш с пижамите и работиш на лаптопа.

Тези „оръжия“, както аз наричам Инстаграм, Тик-ток и т.н., за мен са просто платформа, за да стигнеш до твоята аудитория. Трябва да правите това, което Ви прави щастливи, но в началото е много трудно да изчистите какво точно харесвате. Да знаете как искате да звучи нещо ваше. Но когато направиш нещо, после винаги е по-лесно.

Веселин Вълчев: А, ако трябва да дадете съвет за тези, които сега стъпват в света на музиката, кое би било по-важното за теб, добрите продуценти или това да имаш добро музикално образование?

GAMUEL SORI: Oсвен в основното училище, където учих основна теория на музиката, не съм учил музика никъде другаде. Просто започнах да опитвам, бях много любопитен как става. И научих почти всичко сам. Постоянно си задавах въпроси. За мен е важно да си около някой, който има повече опит от теб, и да му задаваш много въпроси за всичко, което не ти е ясно, защото това може да ти спести доста време.

Аз също много се старая да помагам с каквото мога на талантливи музикални продуценти и DJ-и от моето населено място в Италия. Те идват в моето студио, задават ми въпроси и искат проектът им да отиде в друго ниво. Повечето от тях ми казват, „изпушихме, не знаем какво да направим оттук нататък“, и тогава аз съм насреща. И аз все още питам за доста неща хората, които имат повече опит от мен, защото не мисля, че има човек, който казва, „окей, не ми трябва да знам нищо повече, защото аз знам всичко“. Има толкова много варианти за правене на музика, толкова много комбинации, че просто винаги трябва да продължим да питаш.

Веселин Вълчев: В днешно време е много модерно навлизащите в музиката артисти да ходят на обучения в музикалните академии на някои от големите имена в композирането на музика, в DJ-ството. Например в академиите на Armin Van Buuren, на Tiësto. Мислиш ли, че можеш да направиш колаборация и с тях скоро?

GAMUEL SORI: Една от моите мечти е да направя общ проект с CALVIN HARRIS, защото той е толкова вдъхновяваща личност. Аз израстнах с неговата музика.

Веселин Вълчев: А след това с Дейвид Гета предполагам?

GAMUEL SORI: Да, той е на второ място. И може би след това с TIËSTO. Toй също много ми харесва. Още помня деня, в който той ме последва в Инстаграм и аз просто не можех да повярвам. Погледнах, видях, че не е фен страница, а истинският му профил и наистина не знаех какво се случва.

Веселин Вълчев: Това се случи след песента ти с INNA или преди това?

GAMUEL SORI: Случи се преди да направим общата ни песен с INNA. Но беше същото и когато самата INNA ме последва. Реагирах с клатене на главата и вътрешен глас „това не може да се случва“. Казах си, че аз съм просто едно обикновено момче, което се опитва да прави музика. Няма как тя да ме следва.

Веселин Вълчев: А за финал, какво искаш да кажеш на българските музикални фенове?

GAMUEL SORI: Първо, искам да кажа: Благодаря Ви за Вашата гостоприемност и за това, че слушате музиката ми, затова съм тук, за да Ви благодаря. И мисля, че искам да им дам един съвет – да бъдат любопитни и да правят това, което обичат. Това е моята философия за живота.

Веселин Вълчев: Нашите зрители и слушатели могат да чуят твоята музика по RADIO EURONEWS BULGARIA. Благодаря ти.