Култура

Световноизвестният DJ Manuel Riva с първа премиера на новия си албум за България

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

Ексклузивно интервю със световноизвестния DJ - Manuel Riva, който ще разкрие подробности за новата си музика в първа телевизионна премиера за България на новия си албум "Stardust" Той е номиниран за най-добър румънски артист от MTV Europe, а няколко негови песни достигат до челните позиции на Световната Billboard класация. С Manuel Riva разговаря продуцентът на предаването - Веселин Вълчев:

 

- Мануел, Здравей, изключително ми е приятно да говоря с теб, защото ти си едно от най-разпознаваемите румънски DJ и музикални продуценти у нас. Може би някои от зрителите и слушателите ни не помнят, защото са млади или например защото са пропуснали, но преди да започнеш хитовата си солова кариера ти си преминал през няколко групи, нали така?

 

- Да, точно така. Но нека първо ви кажа здравейте и благодаря за поканата. За мен е изключително удоволствие да разговарям с вас!

 

- С един от тези групи на име "Deepcentral" ти покоряваше връх след връх в музикалните ни класации. Ти и твоите момчета бяхте много слушани тук по онова време. Но как всъщност започна твоят музикален път, разкажи ни?

 

- Започнах да уча музика, и по-конкретно да свиря на китара, когато бях 13-годишен. Родителите ми не са точно музикални типове, но винаги са ме подкрепяли. Разбира се, правеха го при едно условие –да се отнасям сериозно към обучението си в училище и да изкарвам добри оценки. Докато продължавах да изпълнявам това изискване, можех и да се уча на китара, и да излизам с момчетата. Участвахме в гимназиални рок групи, ходихме на различни фестивали. Ето така изглеждаше моето музикално начало – всичко беше китара и рок.

 

- Каква е ролята на семейство ти в твоята музикална кариера? Музиканти ли са родителите ти?

 

- Не, не са, но винаги са ме подкрепяли и се радват на всеки мой успех. Винаги ще им бъда благодарен за това!

 

- Toзи твой успех, който постигна с Deepcentral, успехите, които постигаш в соловата ти кариера като например това да попаднеш в селекцията на Тиесто и да направиш световно турне с него, или това, че през 2016г. си номиниран за най-добър музикален артист в Румъния от MTV Europe, както и достигането на топ 3 Американската класация Билборд топ 100, как постигна всичко това?

 

- Смятам, че всичко това се дължи на усърдната работа, която влагаш. Не мисля, че съм по-талантлив в сравнение с други мои колеги. И именно заради това работих два пъти по-здраво. Спомням си много ясно прохождащите ми стъпки в електронната музика. Колегите ми тогава излизаха, забавляваха се, а аз стоях и учих как се прави музиката. Така че зад успеха наистина се крие много работа. Смятам, че големите ми постижения, някои от най-слушаните ми песни са такива именно заради усилията, които влагах системно. Някои може би си мислят, че успехът понякога идва заради късмет или талантът на човек, но за мен същественият фактор е работата.

 

- Питам всички артисти, които интервюирам този въпрос, защото е важен за младите хора в музиката. Кое е най-важното за успеха, здравата работа, музикалното образование или добрите продуценти, които могат да продадат продукта ти добре?

 

- Може би е комбинация от всичко изброено, но най-голям принос към успеха има усърдната работа.

 

- Кои са трендове в музиката в момента, които мислиш, че могат да направят една песен успешна?

 

- Нещата очевидно се променят. Вкусовете на хората се променят от днес за утре, особено с всички тези технологии, социални мрежи, Tik-tok.

Разбира се, трябва да се обръща внимание на различните музикални предпочитания, но лично аз винаги опитвам да отстоявам стила и ценностите си. Опитвам да правя това, в което съм най-добър. Няма да започна да създавам музика, за която нямам необходимите знания, само защото е „в тренда“. Продължавайте развитието си по вашия път – това за мен е изключително важно. Но разбира се, следете и новите тенденции, всичко случващо се около вас.

 

- Ти направи адски много хитове през годините като например „Mhm, mhm”, “Miami” с Александра Стан, „What mama said” с Миша Милър, една от последните ти песни „Modern Love” с Iraida, която също много се слуша тук. Как си обясняваш тази любов от българските фенове тук, която получаваш? Доколкото знам ти често имаш и участия по нашите клубове.

 

- Мисля, че фактът, че сме съседи допринася за този успех. Музикалните ни вкусове са еднакви, но разбира не напълно. И все пак, забелязвам тази сходност всеки път, когато посетя прекрасната ви страна, особено, ако говорим за летните партита из морето. Българите просто усещат музиката, която правим. Забавлявате се по същия начин като нас. Смятам, че всичко това ни свързва по някакъв начин. Разбира се, не се оплаквам. Харесва ми, че музиката ми се приема така. Да имам участия във вашата страна е нещо много специално за мен. Имам фенове, които ме следят още от самия старт на кариерата. Идват от концерт на концерт – това ознава много и ми е много важно. Предполагам, че и за другите ми колеги е, разбира се! Благодаря за подкрепата на българите, която получавам още от първите си стъпки. Всичко това е много специално!

 

- А мислиш ли, че страната в която си роден има значение за успеха, който ще постигнеш? Виждаме, че изпълнители с корени от Балканите постигат огромен световен успех, например Dua Lipa, Rita Ora, но не знам дали това щеше да е така, ако издаваха музиката си в родната си страна.

 

- Съгласен съм с вас! Въпреки че западния музикален пазар напоследък се интересува повече от артистите от Балканите, изобщо от този регион, за мен не е напълно същото. Ако правех музиката си другаде, да речем в Нидерландия, може би нещатата щяха да изглеждат различно. Ако мога да се изразя така, трябва да страдате повече. Трябва да се борите за вниманието, което искате да получите от слушателите си.

 

- Да минем и към основните причини или поводи за това интервю. Те също не са малко, но основната е твоят нов албум „Stardust”, който съдържа 14 песни. Колко време работи по създаването му и можеш ли да го опишеш като музикален стил.

 

- Това е най-амбициозният проект, по който съм работил към момента. С него за пръв път опитах да надскоча собствените си ограничения и да направя нещо различно. Нещо, с което да покажа на какво съм способен в качеството си на продуцент и текстописец. Исках да се гордея с постигнатото. И така, започнах да си записвам някакви идеи – например как си представям да изглежда или да звучи албумът, с кого да си партнирам. И в момента, в който видях, че имам отговорите на всички тези въпроси, започнах практическата работа. Процесът на създаване е доста дълъг, отне ми може би около две години и половина, да не кажа и повече. Но имах тази визия: знаех съвсем точно как ще започне албумът, как ще продължи и по какъв начин ще свърши. Послед започнах да работя парче по парче. Знаех какво настроение искам да провокирам с всяка една песен, с какъв ритъм и темпо да бъде тя.

Бях доста подготвен за процеса на създаване. И накрая, когато албумът беше окончателно готов, го изслушах на един път. Това беше и моментът, в който си казах, че съм доволен от финалния резултат. И всъщност това означаваше много за мен, тъй като до онзи момент аз никога не харесвах напълно „крайният продукт“.

 

- Тоест, песните в албума са концептуално подбрани и измислени за да бъдат заедно в него, а не са просто събрани песни отначалото на твоята солова кариера?

 

- Да, точно така. Мисля, че ни отне два дни да заснемем всички видеоклипове към албума. Това се случи преди около 2 години, когато самите песни не бяха все още готови. Трябваше да вземем много детайли в предвид по време на процеса на създаване. Но в край на сметка, целта ми беше да създам качествен албум, а не просто да събера в едно песни, които съм правил в миналото. Ето така идеята ми се превърна в усърдна работа.

 

- Искаш ли да ти кажа какво виждам аз на пръв поглед в този албум?

 

- Разбира се!

 

- Че ти си заложил на неща, които знаеш, че работят. Например песните ти с Александра Стан и Миша Милър. Ти вече направи супер успешни песни с тях и виждам, че си заложил на тях двете и в новия ти албум. Тоест, успехът му изглежда като в кърпа вързан.

 

- Радвам се, че имах възможността да работя с тях. Всички те са страхотни професионалисти и певици. И преди съм имал съвместни проекти с тях, но конкретно за песните от албума, те наистина вникнаха в това, което исках да създам. И предадоха посланието на музиката точно както си бях представял.

 

- С издаването на албума излезе и новата ти песен с Миша Милър – “Wild Young Heart”, кажи ни няколко думи за Миша и съвместната Ви работа. Това не е първият Ви проект с нея, какво мислиш за нейните вокални умения?

 

- Да, ние сме много добри приятели на първо място. Това е и причината, поради която работим толкова добре заедно.

Миша е великолепен изпълнител. Тя става все по-добра и очевидно успехът й започва да се забелязва. Всъщност точно вчера се видяхме на едно парти. Искрено се радвам как се развива  музикалната й кариера. Тя е изключително сериозен и работлив човек. Разбира се, и много красива жена. Както споменах, тя е страхотна певица и текстописец. Какво да ви кажа повече? Има всички дарби.

Първият път, в който работих с нея, беше по песента “Sacred Touch” през 2018 г. И още тогава можех да кажа, че тя ще стане звезда. “What Mama said” пък е важна песен, към която и двамата сме много привързани заради любовта към семействата си. Радваме се, че парчето пожъна голям успех и хората го харесват.

Да, надявам се да имам възможността да направя интервю с нея скоро.

 

- И така стигаме до последния ти проект. Твоят римейк в по-модерно звучене на легендарната песен на Babylon Zoo – „Spaceman“. Как ти хрумна идеята да направиш нещо подобно? Това очевидно е част от тенденцията за направата на добри стари песни, които да звучат добре днес, но смяташ ли да продължиш да даваш нов живот на още такива хитове?

 

- Първо искам да кажа, че не съм планирал да направя песента наново. “Spaceman”  беше една от любимите ми в училище.

И така, един ден работих по една мелодия,  и докато правих инструментариума, другата мелодия просто изникна в съзнанието ми. И тогава си казах: „Защо не? И без това вече е в главата ми“. И така, сам записах вокалите, впрочем не съм казвал на никого до този момент, че вокалите в “Spaceman” са изпълнени от мен.

Когато парчето беше готово, го изпратих до компанията. Екипът там много го хареса и започнахме да планираме разпространението му. Това е.

 

- Работиш ли по нова музика извън него в момента?

 

- Да, албумът е достъпен във всички фигитални платформи. Тук в Румъния може да се закупи и на диск. Лейбълът ми планира да пусне в продажба в САЩ и специално издание на въпросното Сиди. И под специално издание, имам предвид 14 песни от албума, плюс някои от най-добрите ми парчета от миналото. Като например „Mhmhm” , “Miami” и “Sacred touch”.

 

- О, това е перфектен избор за феновете, които познават твоята кариера от миналото. Това са много специални песни, страхотен подарък. По какво работиш в момента, какво да очакват феновете от теб в близко бъдеще?

 

- Не бяхме осъзнали фактът, че въпросните песни никога не са били разпространени и на физическо устройство. И когато на екипът в САЩ му хрумна мисълта изброените парчета да бъдат включени в албума “Stardust”, си казахме „оо, това е страхотна идея“. Незабавно се съгласихме и естествено се заловихме на работа.

Моментът, в който приключих със “Stardust”, започнах да правя нови песни. Не възнамерявам да пусна други песни от албума като сингли. Вече го направих с четири и мисля това за достатъчно.

Имам толкова много парчета, които се страхувам и притеснявам да покажа на света. От друга страна, започнахме работа по един проект, за който ще научите повече съвсем скоро. Правим и диджей сетове, които включват много нови песни. И така, съвсем скоро ще имате възможността да чуете какво сме сътворили.

 

- Къде ще бъдат публикувани тези сетове, предполагам в твоя канал?

 

- Разбира се, да. Мисля, че това ще се случи в началото на септември и разбира се, след това ще бъде достъпно на всички дигитални платформи.

 

- Можем ли да те видим някой ден в колаборация с български артист или DJ?

 

- Това би било страхотно! Вече проведохме и разговори с някои български артисти. Все още търся подходящ артист и подходяща песен, но колаборация със сигурност ще има някой ден.

 

- И за финал какво искаш да кажеш на феновете ти тук?

 

- Благодаря ви! Искам да им кажа „Благодаря ви“ заради това, което споменах по-рано. Още от първите си крачки в музиката, получавам огромна подкрепа, любов и позитивна обратна връзка от България. Хората са много приятелски настроение към мен, карат ме да се чувсвам добре и ме вдъхновяват да продължавам да правя музика. Огромна благодарност за всички вас. Нямам търпение да се видим на следващия концерт.

 

- Твоята хитова музика звучи в ефира на нашето радио - Радио Euronews България и нашите слушатели могат да чуят твоето творчество там всеки ден. Ти винаги си добре дошъл и в нашето студио, когато имаш изяви в България, така че официално си поканен да ни гостуваш и тук. До скоро. Късмет.

 

И аз ви благодаря! До скоро!