Култура

Ексклузивно: Световна премиера на новата песен на един от най-добрите DJ-и на Балканите - Sasha Lopez

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

И така, Саша, Здравей.

Здравейте! Много ми е приятно, че ще разговарям с вас!

На мен също ми е приятно да те видя и да се запознаем. Ти доби голяма популярност в България през 2011-та след излизането на песента ти "All my people“, когато този сингъл стана най-слушаният музикален хит у нас, а след това през същата година излезе песента ти "Уикенд", която също беше много слушана тук. Знаеше ли към онзи момент за тези успехи, които постигаш?

Не, нямах и представа какъв успех съм пожънал в България. Но през 2011 г. имах едно феноменално турне в страната. Тогава срещнах страхотни хора и изпълнители, пробвах много вкусната ви кухня, обиколих прекрасни места. И все пак, все още не мога да обясня успеха на песента не само в България, но и в останалите държави. Имах добро предчувствие за парчето, но не предвидих чак толкова голяма популярност. Не ме питайте как е възможно това. Не зная. Аз просто правя музика с цялото си сърце, а последвалият резултат е непредвидим.

Иначе според статистиките на Spotify, два милиона българи слушат моята музика всяка година.

Каква е рецептата за всичко това, да си толкова успешен DJ, продуцент и композитор, какъвто ти си всъщност?

Не знам наистина. Аз просто си върша работата. Всичко започна преди много години, всъщност още в училище, когато за първи път реших, че искам да стана диджей. Така и се случи. След образованието си в икономическата академия, завърших и музикално училище в родината си - Молдова. Както споменах - учих и икономика, но го направих заради майка си. След това си казах: „не, аз ще стана диджей, това е което обичам и искам да правя“. И така, вече 25 години съм диджей. Знам каква музика харесват хората и на какви ритми им доставя удоволствие да танцуват. Това е, което правим.

Всъщност, имаше ли възможност да правиш музиката, която желаеш в Молдова? Трябва да кажем, че ти всъщност си роден там, но цялостното ти творчество до момента издаваш и продуцираш в Румъния.

Точно така, от Молдова съм. Вижте, за мен Молдова и Румъния са почти една и съща страна, тъй като дядо ми е от Румъния. И така, аз стартирах кариерата си в Молдова, но имах отделен проект само за румънската публика. Заедно с още един диджей и момиче правихме музика само на румънски език. Studio 1 пък беше друг съвместен проект, благодарение на който имахме доста участия из двете държави. В край на сметка се преместих в Румъния, тъй като мечтата ми беше да стана международен диджей, а знаех, че там има доста добри музиканти. Пътят да стигна до европейска аудитория беше най-лесен, ако „тръгна“ от Румъния. И така, преместих се тук от Молдова преди 15 години. Предприех първите си стъпки заедно с приятеля си Ванотек (Vanotek), с когото в едно студио, започнахме да създаваме музика за слушателите извън пределите на страната. Между другото, през 2008 г. бях в Барселона на екскурзия, когато попаднах в един клуб. Тогава бях толкова впечатлен от видяното, че си казах: „Уау, това място е страхотно, ще ми се да ме поканят да изпълнявам музиката си тук някой ден“. И така, след тази случка продължих да работя здраво. Познайте какво се случи две години по-късно – поканиха ме като гост-изпълнител именно в този клуб.

Кога дойде онзи момент в който усети, че музиката ти не може да се ограничи само в границите на Румъния? След издаването на “All my people” или?

Да, както казах. Преместих се в Румъния, за да правя международна музика. Имах концепция за песента „All my people” в главата си. Тогава споделих на приятели решението си да емигрирам, а те веднага започнаха да ме убеждават да остана в Молдова. Не било възможно мечтата ми да се сбъдне, но аз вярвах, че ще се. Именно тогава пуснах „All my people” и имах добро предчувствие за успеха й.

Поводът за това интервю днес е новата ти песен “Fashionista”, в която ти си партнираш с Елиан. Това е първата ТВ премиера на песента, нали така?

Да, точно така! Ексклузивно за Euronews Bulgaria!

Песента излезе преди по-малко от 24-часа, това е ексклузивна премиера, както ти сам потвърди, а от вчера песента се върти и по нашето радио, Радио Euronews Bulgaria, та, кажи ми малко повече за песента? Твоя идея ли беше този старинен звук идващ от отсвирите на акордеон? Те хващат ухото много.

Започнах да уча акордеон, докато бях в музикалното училище. Идеята да вкарам акордеон в трака също се прокрадваше в главата ми. И така, един ден започнах да свиря и си казах: „добре, нека в това парче има и акордеон“. Толкова лесно се работи с Elianne, надявам се да се насладите на песента. Направихме я за седмица.

Ти обаче наистина много обичаш да експериментираш с различни инструменти, които имплементираш в песните си.

Обичам да експериментирам, вкарвайки всякакви видове инструменти в музиката си. Самите вие ще се уверите в това, тъй като скоро планирам да създам албум. В него ще чуете различни музикални инструменти от Европа и САЩ. И аз, подобно на всички диджей, обичам да експериментирам.

Да, ние виждаме, че това вече се превръща в тенденция от музикалните продуценти в Гърция, Турция, Румъния.

Не само хората от Балканите харесват подобно звучене.. Днес Балканите могат да бъдат усетени навсякъде.

Междудругото в миналото инструментите като акордионът бяха силно заклеймени като старомодни, използваха се само за фолклорната музика на отделните Балкански държави. А това, което правиш ти с тях сега е, че им вдъхваш нов живот, даваш им нова музикална ера.

Да, знаете ли, всички нови хитове са добри стари хитове. Всички нови песни са добрите стари такива. Ние просто ги преобразуваме.

Ти си изключително продуктивен през последните месеци и точно преди месец издаде нова песен и с DARA на име - „Gasoline“, разкажи ни повече за нея, твоя ли беше идеята?

Да, всичко започна преди 3 години по време на карантината от Ковид. Създадохме клипа към песента още през 2020 г., но така и не намерихме подходящо време за пускане, все някое друго парче се появяваше.

 „Gasoline” беше оставен на изчакване, ако мога да се изразя така. И така, в край на сметка моят мениджър ми каза: „нека да довършим това парче, нищо че го започнахме преди години“. Зная, че Дара изглежда различно днес, защото, както казах, създадохме клипа през 2020 г. Но мисля, че това е доста готино (смее се). Времето на  „Gasoline” най-накрая настъпи.

Всъщност имаме и други парчета, чието лансиране бавим по същия начин, тъй като моментът все не е подходящ. Но идва ден в който си казваме: „О имаме трак от преди пет години, времето му дойде“ (пак се смее).

Определено виждаме, че е така, тъй като ти пускаш нови проекти почти всеки месец, така че определено си личи, че имаш насъбрана музика, която е готова да бъде издадена.

Да, точно така! Имаме много проекти, много видеоклипове, заснети преди години. И все някога, ще ги пуснем всички..

А как всъщност избра точно DARA за вокалите на тази песен? И как цялостно избираш вокалистите за всички твои проекти?

Нямам никаква представа (смее се). Просто усещам, когато даден артист се вписва съвършено в парчетата. Така се случи и с Дара, с нея сме добри приятели от десет години. И тя, както и Миша Милър, подобно на мен, са от Молдова. Всъщност ние сме като една голяма общност. Срещаме се в едно и също студио. И така, един ден предложих на Дара да пробваме гласа й за песента. Получи се доста добре. И с Misha Miller ситуацията е подобна.

Най-честите причини, които се виждат в подхода ти по избора на вокалистки за твоите парчета са, че имат убийствен глас, и че са много красиви.

 И, че са от Молдова (смее се)...

И, че са от Молдова, да. 

Да, както казах, ние сме много задружна общност. И ако погледнете топ 10 на изпълнителите в Румъния, ще видите, че половината сме от Молдова. Живеем тук, развиваме се и правим музика тук. И именно заради това, пет от изпълнителите в тази класация са от Молдова, другите пет от Румъния.

Гордея се с този факт, тъй като Молдова е малка страна.

 А знаеш ли, че всъщност песните ти с Misha Miller за която говорихме до момента са тотални хитове тук в България, но не само. Малко след излизането си, песента Ви "Smoke me" стана номер 1 търсена песен в търсачката Shazam за България, Румъния, Гърция и Турция , а след това и песента Ви "Mahala" спечели много музикални класации у нас? Изглежда, че проектите ти с Миша наистина много се харесват тук.

Със сигурност ще пуснем още съвместни парчета с Миша, искам да продължа работата с нея. Но да, „Smoke me” “Mahala” и други парчета, бяха доста търсени в Shazam. Те станаха доста популярни, което не мога да си обясня напълно, тъй като имахме пандемия от Ковид, по време на която клубовете бяха затворени. Нямам идея къде хората са чули песните, че да ги проверяват в  Shazam, но това определено е страхотно!

Всички хора около мен между другото слушаха и “Smoke me” и „Mahala”, това наистина бяха много успешни Ваши проекти тук в България.

Знаете ли, че  клипът на "Smoke me" беше заснет в България?

О, не знаех за това.

Да, да, точно така! Заснехме клипът в България, на около 50 км, от границата. Това е и причината, поради която песента стана такъв хит в страната ви (смее се).

Може би това е било частица от рецептата за успеха им.

А можем ли да те видим скоро в колаборация с някой български артист?

Да, определено. Помолих мениджъра си да потърси подходящи артисти за колаборации. Имам няколко готови парчета и искам да си партнирам с български изпълнители в бъдеще.

Кое според теб е най-важното нещо за успеха в музикалната индустрия днес? Добрата музика, която правите, правилните продуценти, които могат да ви разпространят добре през каналите, които имат или музикалното образование?

Работете здраво.  Не само когато говорим за музика, но и в другите сфери, като в спорта например, трябва да работите здраво. Работете усърдно, с цялото си сърце, но не го правете заради самия успех. Създавайте музика, ако това е, което ви харесва. Не съм убеден, че дистрибуцията е толкова важна, тъй като както всички знаем, можем да публикуваме нещо в онлайн пространството, и само за месец, то да се превърне в абсолютен хит. Исках да кажа, че дистрибуцията и мениджърите не са чак толкова значим фактор. Ако правите музика от сърце, рано или късно тя ще стане популярна.

След толкова издадени успешни песни, мислиш ли за нов албум скоро?

Да, първо ще завърша албума „Балканика“ – балканската музика, с използвани много балкански инструменти. След това ще започна новият албум, който ще бъде готов след година.

За финал, какво искаш да кажеш на българските ти фенове, ще могат ли да те видят скоро тук? И харесват ли ти българската публика?

Разбира се, че обичам българската публика. Имах турне в България, ядох вкусната ви храна, срещнах страхотни хора. Създадох много добри приятелства. Стига да има покани за участие в клубове, ще дойда и ще се наслаждаваме на музиката заедно. Благодаря ви за всичко! Благодаря ви, че слушате музиката ми.

Винаги си добре дошъл в нашето студио, когато си в България. Очакваме те отново с интересни проекти и новия ти албум. До скоро.

Благодаря ви за разговора и се надявам да се видим скоро! Благодаря ви, България!

------

Най-новата музика на Sasha Lopez слушайте по RADIO Euronews Bulgaria: 105.6 FM - Sofia.