Политика

Мая Манолова: Ще бъдем принудени да заведем колективни искове срещу ЕРП-тата

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Единствените, които се включихме в това заседание на КЕВР, на което се обсъждаше това драстично увеличение, бяхме ние от „Изправи се.БГ“ и представители на омбудсмана. Абсолютно никакъв интерес и ангажираност от страна на партиите и другите политически субекти за това как се повишават цените на парното, тока, водата. Много важни решения ще вземе КЕВР от 1 януари. Публичното обсъждане на цената на водата беше в четвъртък.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Мая Манолова - лидер на "Изправи се.БГ", бивш омбудсман и зам.-председател на НС.

Налепихме стената на сградата на КЕВР с информационни бележки, на които посочихме как се повишава цената на водата в цялата страна. Например в Разград ще плащат най-скъпата вода. Тя става вече над 6 лв. и 8 стотинки. С 37% ще поскъпне водата в Сапарева Баня, с 40% в Сливен, над 5.70лв. ще е в Силистра, близо 5.50 ще е във Варна и Шумен, всъщност това са населени места, в които водата е негодна за пиене или изобщо я няма. Хората плащат за въздух, тъй като непрекъснато са в условията на безводие. Никой не държи сметка за качеството на водата, за лошото обслужване, за това, че има стотици населени места, които са без вода КЕВР ще повиши цената на водата от 1 януари, 2024г. Прави се на тъмно това, а засегнати ще бъдат почти всички области, това са 37 ВиК дружества. Защо няма информация за това - въпросите са към КЕВР..

Ние твърдим, че средното повишение на цената на водата в страната ще е 25%. За част от ВиК дружествата цената на водата беше повишена буквално преди месеци.

Ще бъдем принудени да заведем колективни искове срещу ЕРП-тата. Има законови разпоредби и норми, които задължават ЕРП-тата, в случай, че за повече от 24 ч. нямаме ток, то те трябва да осигурят обезщетение от 30 лв. за следващите 24 ч. и 20лв. за всички следващи 12 ч. Ние го изчислихме, за 5 денонощия това ще бъде 190 лв. Това няма да стигне и за похабените уреди, които на много хора се повредиха в следствие на такива неща.

Бих посъветвала ЕРП-тата да не чакат хората да си потърсят обезщетенията, не чакайте съдебни процеси, ще загубите делата, защото така пише в Закона. Тук е срамно и поведението на министъра на енергетиката и КЕВР, които си прехвърлят топката. Няма как първият сняг да е форсмажор. Никой не ги пита дали правят достатъчни инвестиции в тази мрежа.

Сглобката скърца, но много лесно може да бъде смазана, когато се разпредели някой друг милион, когато се удовлетвори някой друг икономически интерес. или назначения между участниците в нея. Новината е, че вече ДПС са официален участник в сглобката. Освен с гласовете си за Конституционната реформа те ще участват и в избора на регулаторите, като ще имат и техни представители там. Тези регулатори, които съществуват, за да ни пазят от политическата власт и корпорациите ще бъдат предадени отново в техни ръце. Тоест, гражданите остават тотално без защита и ДПС става официален партньор. ПП-ДБ продадоха своите избиратели. Участниците в ДАНС with me, които са ПП-ДБ, поканиха на танц със себе си Пеевски. Той ще реши сега този танц кога да свърши. ПП-ДБ според мен вече нямат полезни ходове.

Пеевски най-вероятно ще стане лидер на ДПС. Това е решение на членовете на ДПС. Но предвид факта, че ДПС е четвърта политическа сила, това може да стане само с гласовете на Бойко Борисов, който си партнира с него отдавна - преди тайно, сега не, но и с гласовете на ПП-ДБ.

Вижте цялото интервю във видеото.