Политика

Мая Манолова: От „брак по сметка“ правителството се превръща в „брак по любов“

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„Нарекохме това ротационно, не-коалиционно (според участниците в него) правителство „брак по сметка“. Сега виждаме, че е на път да се превърне в „брак по любов“, защото излъгаха тежко своите избиратели – и ПП-ДБ, и ГЕРБ. И определено се страхуват да отидат на избори.“

Така Мая Манолова от обединение „Левицата!“ коментира политическата ситуация в страната.

„От друга страна, интересът им е да се държат здраво вкопчени едни в други, защото алчността за власт, постове и пари на едната част от не-коалицията е толкова голяма, колкото страха на другата част от не-коалицията от сваляне на имунитет и от наказателно преследване. Така че, ще стоят вкопчени един в друг“, допълни тя.

 

Ето какво още каза за зрителите на Euronews Bulgaria:

За ПП-ДБ това отричане на реално съществуващата коалиция носи само щети. Защото цялата отговорност е тяхна, а реално управлението и решенията се вземат от Борисов и от ДПС. Аз бих ги посъветвала просто да признаят, че управлението е коалиционно, в което едните и другите партньори носят споделена отговорност.

Иначе, те ще „операт пешкира“, грубо казано – и за това, което ще се случи в съдебната система, и за това, което се случва с живота на хората (бюджета), и с това, което ще се случи с антикорупцията – една предварително провалена битка, и с всичките излъгани надежди и очаквания на българските граждани за промяна, и оттам за по-добър живот.

Докато Христо Иванов и Делян Пеевски обсъждат заедно, на една маса, как ще „бърникат“ Конституцията, за да правят уж съдебна реформа, във ВСС тече процедурата за избор на нов главен прокурор. И там „ротацията“ е очевидна – тези, които избраха Гешев, свалиха Гешев, избраха за временно изпълняващ Сарафов, сега ще изберат новия главен прокурор.

Аз не мога да прогнозирам с тези темпове, както си я карат „яваш-яваш“ – с писането на проект за нова Конституция, с приемането в различни формати – кога ще (се) финализира този процес. Но е ясно кога ще бъде избран следващият главен прокурор. И датата е 26 октомври. До края на този месец ще бъдат направени номинациите.

 

Цялото интервю вижте във видеото.