Политика

Мая Манолова: Всички партии в парламента не са невинни за убийството на българската енергетика

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Правителството на сглобката взе множество решения, които са насочени не просто срещу българската енергетика, срещу националната сигурност, ни и срещу българските граждани. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ бившият председател на парламента Мая Манолова.

Между капките мина някак приемането на изменения в Закона за енергетиката, които от 1 януари ще изведат домакинствата на свободния пазар на електроенергия. Това означава между 50 и 70% по-скъп ток, каза още Манолова.

Смятам, че всички партии, които са в парламента не са невинни по отношение на убийството на българската енергетика. Факт е, че с приемането на териториалните планове от страна на правителството и изпращането им в Брюксел сякаш гилотината падна над българския въгледобив и централите. Това убийство беше подготвяно обаче от правителството, в което участваха и ИТН и БСП.

Себестойността на тока, който се произвежда от ТЕЦ „Марица-2“ е 320 лв, от които 220 лв са въглеродни емисии. Ако за американските централи държавата плаща тези 220 лв през фонда Сигурност на енергийната система, българската централа е принудена сама да си ги плаща, а това я прави неконкурентна на свободния пазар обясни Мая Манолова.

Спасението за комплекса е регулиран пазар, категорична беше Манолова.

Цялото интервю вижте във видеото.