Политика

БСП, ИТН и „Възраждане“ се разбраха, внасят заедно вот на недоверие

От Euronews България Euronews България

„Включваме се в искането на вот на недоверие като съвносители. Имаме бележки по отношение на мотивите, смятаме, че са непълни, днес ще ги допълним“.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод инициирания от „Възраждане“ вчера вот на недоверие към кабинета „Денков“. Очаква се днес в следобедните часове опозицията в лицето на „Възраждане“, БСП и ИТН да съгласуват част от мотивите по вота на недоверие и да го внесат в деловодството на Народното събрание, като по думите на Корнелия Нинова целта е той да влезе в пленарната зала за обсъждане още утре.

„Аргументите са на наша страна, ако критиките от определени депутати от ГЕРБ към правителството са искрени, ще ни подкрепят“, каза още соцлидерът.

„С действията си управляващото мнозинство слагат кръст на енергетиката, ще искаме вот на недоверие заради цялостната политика в сектор енергетика“, посочи Нинова и добави, че няма напредък по Шенген, съдебната реформа и Еврозоната.

„Не си вършат работата добре, да подадат оставка и да си ходят“, подчерта Корнелия Нинова.

„Възраждане“, ИТН и БСП имат общо 70 гласа в парламента. Това е достатъчно за внасяне на вота, но не и за успешното му гласуване. За сваляне на правителството са необходими поне 121 депутатски гласа при пълен кворум в пленарната зала.

Вчера съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обяви управлението на Денков за безалтернативно. Бившият премиер обаче отказа да коментира дали има доверие на партньорите във властта – ГЕРБ и ДПС, при евентуалното внасяне на вот на недоверие.

А по думите на депутата от ДПС Делян Пеевски исканият вот на недоверие е опит за „правене на пиар“ от страна на опозицията.