Политика

„Възраждане“ се закани на правителството с вот на недоверие (Обновена)

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

"Възраждане" започва консултации за внасяне на вот на недоверие срещу правителството, съобщи председателят Костадин Костадинов. Партията му ще иска оставката на правителството заради "провал на цялостната политика в сектор енергетика и унищожаването на българската въглищна индустрия", обясни Костадинов. 

За да се задвижи процедурата обаче, е необходимо "Възраждане" да събере поне 48 подписа от народни представители. 

По думите на Костадинов ИТН е дала подкрепа за инициативата по свалянето на правителството на Денков.

„БСП казаха, че трябва да минат вътрешнопартийни процеси, след които ще ни кажат дали приемат да се включат“, каза Костадинов. Това беше потвърдено и от председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски, който обяви, че утре ще бъде свикано извънредно заседание на изпълнителното бюро на партията, за да решат социалистите дали ще поискат вот на недоверие. „Позицията на БСП относно кабинета е ясна – ние не го подкрепяме“, каза още Свиленски.

Управляващите коментираха лаконично инициативата за сваляне на правителството.

Според съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков управлението на Денков е безалтернативно. Бившият премиер обаче отказа да коментира дали има доверие на партньорите във властта – ГЕРБ и ДПС, при евентуалното внасяне на вот на недоверие.

А по думите на депутата от ДПС Делян Пеевски исканият вот на недоверие е опит за „правене на пиар“ от страна на опозицията.

„Правителството си свърши работата, ако продължава да си изпълнява ангажиментите към хората, ние ще го подкрепяме, ако не ги изпълняват, ние ще бъдем с хората. Енергийният министър ни увери, че ще се изпълни споразумението на 100% с протестиращите“, каза той.

„Възраждане“ и ИТН имат общо 47 депутати, а заедно с БСП – 70. Това е достатъчно за внасяне на вота, но не и за успешното му гласуване. За сваляне на правителството са необходими поне 121 депутатски гласа при пълен кворум в пленарната зала.