Политика

Правителството и миньорите се разбраха - въглищните централи няма да затварят

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер
Denkov BGNES

"Имаме крайно споразумение, което бе подписано с миньорите и енергетиците. Това е началото на доста по-подробно обсъждане", обяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти.

Подписите стоят под седем точки, първите точки са по-експертни. Първите две ще бъдат внесени утре в НС, и ще бъдат гласувани като решения на НС, за да е ясно, че ангажиментът е не само на правителството, но и на партиите, които подкрепят това правителство.

Разбира се, ще се радвам да се присъединят и други в НС, това е тяхно решение, сподели премиерът.

Първите две точки по същество означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи на въглища, като електрически централи. Тези централи - независимо дали са държавни или частни, имат свободата да работят свободно, и пазарът ще реши кои ще останат. Но наред с това имаме нужда от базови мощности, за да е стабилна енергийната система така че да няма проблеми с електричеството в България.

Никой, нито правителството, нито която и да е от партиите, не може да рискува такова нещо. Така че първите две точки означават, че системата ще работи стабилно, допълни премиерът. Ще имаме базови мощности, колкото е необходимо, за да може да работи енергийната система, каза още премиерът.

 

Междувременно стана ясно, че не всички протестиращи са подписали споразумението с правителството.

 

Обобщение от днешния ден вижте във видеото:

 

В същото време продължават блокадите ма миньори и енергетици. Саня Петкова прекара с тях петия ден от протеста им - вижте още във видеото: