Политика

Пети час власт и енергетици преговарят, разписаха общ документ в осем точки (Обновява се)

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер
Global_And
Саня Петкова Саня Петкова Репортер

Близо пет часа продължава срещата между премиера Николай Денков, министри от правителството и депутати от парламентарните партии с протестиращите миньори и енергетици. 

По неофициална информация разговорите са преминали в работен формат и дори е оформен проект на общ документ в осем точки. Той беше публикуван във фейсбук профила на депутата от "Възраждане" Искра Михайлова, която по-рано пусна и живо излъчване от иначе закритата среща. 

В следобедните часове същото направи и нейният съпартиец Цончо Ганев. От записа се чува и вижда как напрежението с напредването на времето се изостря, разменят се реплики между съуправляващи и опозиция. Водеща роля през цялото време има Делян Пеевски от ДПС. 

Лидерите на протеста призовават към сговорчивост колегите си. 

"Повярвайте, изтеглянето на плана не решава никакъв проблем, а ни вкарва в ужасно тежки проблели. Това, което е вкарано като предложение решава всичките ви проблеми, защото ние сме длъжни буквално следващите два месеца да го вкараме в действие", апелира премиерът Денков. След което заседанието се разпуска за 30 минути, за да може да се размножи проекта за документ и да бъде обсъден в по-тесен формат. 

По информация на БНР е сформирана работна група, която да търси решение на поставените от протестиращите проблеми. Те настояват България да изтегли плановете за справедлив преход за Стара Загора, Перник и Кюстендил от Европейската комисия и да ги предоговори.

Първоначално днешното заседанието на Министерския съвет беше насрочено за 17 часа, но впоследствие бе отложено с един час, за да може разговорите да продължат, а след това пренасрочено за 19 часа.

От всички политически сили единствено БСП отказа да участва в тях. Според социалистите срещата е фарс и единственото работещо решение би било България да изтегли от Брюксел плановете за въглищните централи и да поиска отсрочка от месец за "спокойни разговори".

Очаквайте подробности.