Политика

С напрежение и "без оптимизъм": Започна срещата между енергетиците и премиера

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Протестиращите енергетици сядат на масата за преговори с правителството. Срещата се провежда в Народното събрание, след като миньорите не откликнаха на поканата на премиера акад. Николай Денков за разговори в Раднево.

Освен Денков, с протестиращите в столицата трябва да разговарят и министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на енергетиката Румен Радев, както и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Според предварителните анонси участие вземат и Кирил Петков, Делян Пеевски и Бойко Борисов, като представители на партиите от управляващото мнозинство.

Срещата е закрита за медиите, които не бяха допуснати да проследят нейното начало. Преди него пък пред вратите на бившия партиен дом се създаде напрежение заради недопускането на част от протестиращите до нея. 

Минният инженер Пламен Панков се оплака, че е един от тях. „Влязоха само гостите в официалния списък. Кой е съставил този списък не знаем, ние не сме допуснати“, ядоса се той. Минният инженер подчерта, че енергетиката е стълб, който държи икономиката ни. „Ако си продадем енергетиката за жълти стотинки, ще дойде време, в което тази зелена енергия не е толкова евтина и не е толкова зелена. Тогава ще трябва да внасяме електричество“, заяви инж. Панков. 

„Да видим какво ще ни предложат управляващите, но няма оптимизъм в нашите редици, няма доверие от 2017 година“, каза преди срещата и президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. 

Той очерта шест искания на протестиращите към партиите и призова всички партии да вземат единна позиция, а не „да разиграват цирк и да се разединяват“.

„Ако хората имат акъл в главата си, ще направят така, че да имаме ток дотогава, докогато стане възможно токът, който произвеждат топлоелектрическите централи, да може да бъде заместен с нещо друго”, заяви още президентът на КТ „Подкрепа“.

Председателят на “Подкрепа” в рудник „Трояново – Север“ Иван Вълев пък настоя срещата да бъде открита. „Отказваме да водим разговори на тъмно“, отсече той.