Икономика

Енергиен експерт: В следващите 15 години въглищните централи ще бъдат необходими

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

България е поела ангажимента, че ще изпълни декарбонизационните цели на ЕС още през 2015 г. Проблемът до голяма степен е в политиците, които дълги години подвеждаха работещите във въглищната индустрия. Това каза в ефира наДобро утро, Европа председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова.

Има други възможности за производство на базова енергия чрез други технологии, има такива примери в другите държави членки – там се прави микс на тези технологии, но въпросът опира до реформи и модернизация на енергетиката, каза тя.

Необходима е дългосрочна стратегия за визията на българската енергетика, категорична е Меглена Русинова.

Според Богомил Манчев от Българския атомен форум решения за исканията на протестиращите миньори и енергетици не биха могли да се намерят днес, но в следващите 10-15 години въглищните ценртали ще бъдат необходими. Ще ни се наложи обаче да плащаме изключително скъпа енергия.

Алтернативите, които съществуват в момента – това е ядрената енергия, която може да представя дългосрочно планирана цена и устойчиво подаване на енергия, както и сигурност на енергийните системи.

Богомил Манчев, Българския атомен форум

По думите на Манчев обаче планът е трябвало да започне да бъде изготвян преди 20 години, а не през 2015 г.

Целия разговор вижте във видеото.