Общество

Пет дни протести - ще паднат ли блокадите и ще се стигне ли до компромис?

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

В петък започнаха протестите на миньорите и енергетиците, след като Министерски съвет публикува териториалните планове за справедлив преход от въглища към "зелена енергия". Така въглищните централи ще бъдат постепенно затворени и според миньорите това ще е за сметка на работещите.

 

Всички в тази тройна коалиция имаха възможността в петък да спрат и териториалните планове и да вземат адекватни решения, които да удовлетворяват двете страни. Те не го направиха.

Бисер Бинев

Блокадите започнаха от Прохода на републиката, след това последва и АМ „Тракия“ около района на Стара Загора, а от вчера и движението по АМ „Струма“ е блокирано.

Първият опит за разговор направи енергийният министър Румен Радев, на мястото на блокадата - беше освиркан и протестиращите отказаха да разговарят с него. Последва предложение за среща в неделя от премиера Денков, но и тя не се осъществи.

 

Нашите желания са да бъде разрешен въпросът, но към момента, няма кой знае какво развитие, но дали ние или той ще дойде, трябва диалог между двете страни.

Божидар Иванов

След втори отказ за среща двете страни се разбраха преговорите да продължат не на миньорска територия в Раднево, а в Народното събрание.

 

Всеки един има нужда от достоен труд и заплащане. Най- разумното е да се стигне до някакво решение, до някакво разбирателство.

Блокадите на най-невралгичното място на магистрала "Тракия" край държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", както и на "Струма" остават, докато протестиращите не се разберат с правителството.