България

Миньор от блокадата на АМ „Тракия“: Оставаме, докато исканията ни не бъдат удовлетворени

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

Всички тук силно се надяваме, че преговорите с управляващите ще доведат до резултат. Това каза пред Euronews Bulgaria един от протестиращите на магистрала „Тракия“ миньори Илия Шопов.

Хората са били лъгани много досега и напрежението е нормално, те нямат никаква надежда за бъдещето. Всеки един от нас има нужда от достоен труд и заплащане, каза още той.

 

Решението на ръководството да присъстват на преговорите с управляващите е добра, защото те са достатъчно компетентни. Най-разумното в тази ситуация е разговорът.

Миньорът беше категоричен, че блокадите няма да паднат, докато не бъде взето решение, което да удовлетворява протестиращите.

Ако няма решение – енергетиците ще очакват от ръководствата на синдикалните си структури да вземат решение как да действат в следващите дни.

Въпреки че срещата в Народното събрание е закрита, хората по блокадите все пък се информират в реално време за случващото се по време на разговорите. Оказа се, че техните представители в зала 134 на Народното събрание са пуснали тайни лайфстриймове в затворени фейсбук групи. Същото направиха в началото на сбирката и народни представители - като Искра Михайлова, но техните колеги бързо им се скараха и прожекциите приключиха. 

Срещата в Народното събрание продължава. На нея присъстват премиерът Николай Денков, министрите на енергетиката, регионалното развитие и на икономиката, представители на политическите партии.

Обобщение на ситуацията с миньорските протести до 15 ч. вижте във видеото: