Общество

Експерт: Около 1 млрд. евро ни струва субсидирането на въглищните централи

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Около 1 милиард евро на година струва на държавата субсидирането на въглищните централи. Това заяви в студиото на Euronews Primetime Костанца Рангелова – старши анализатор Програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията.

По нейните думи централите отговарят за 30-40 процента от произведения ток в страната и той ще се свива все повече заради ангажимента за 40 процента намаление на емисиите от въглищния сектор.

За въглищните централи ще става все по-трудно да оцеляват и затова е по-добре да помислим отсега какво да правим с тях, преди да е късно. На пазарен принцип не е възможно да функционират.

„Много малко от исканията на протестиращите са възможни, особено този механизъм за капацитет, който те искат да е специално насочен към запазване на въглищните централи, няма как да се случи, защото единственият начин да бъдат запазени е да продължават да бъдат субсидирани, а след 2025 г. няма как да бъде възможно“, коментира още Рангелова.

По думите ѝ тези въглищни мощности все още играят важна роля в нашия енергиен микс.

Рангелова увери, че няма никаква опасност да останем без ток в бъдеще. И сега внасяме евтин ток от Румъния и Гърция и можем да продължим да го правим.

Целия разговор вижте във видеото.