Политика

От президентството: Конституционната промяна за служебното правителство засяга демократичната основа на държавата

От Euronews България Euronews България
Prezidentstvo

„Предложената промяна в Конституцията по отношение на служебното правителство изисква Велико народно събрание, защото засяга сърцевината на функционирането на парламентарния конституционен модел – формата на държавно управление. Засяга се и демократичната основа на държавата.“

Това посочи проф. Емилия Друмева от администрацията на президента, която представи становището на институцията в комисията по конституционни въпроси.

„Предлаганите промени относно служебното правителство, считаме, че заслужават премисляне“, добави тя, цитирана от БТА.

Комисията по конституционни въпроси към парламента разглежда на първо четене предложения за конституционни промени, внесени от 166 народни представители на 28 юли т.г.  По отношение на служебното правителство, предложението е премиерът да се избира измежду председателя на Народното събрание, управителя на Българската народна банка или председателя на КС, а по предложение на кандидат-премиера да бъде сформиран и самият служебен кабинет.

Други предложения за промени засягат Висшия съдебен съвет и прокуратурата.

Никола Минчев от ПП-ДБ обясни, че С предложените промени целят гарантиране на независимостта на съда чрез реформа на структурата на ВСС, обясни Никола Минчев от ПП-ДБ, цитиран от БГНЕС. Той уточни, че със законопроекта се предлага разделяне на ВСС на две части - Съдебен съвет и на Прокурорски съвет. Минчев добави, че те предлагат НС да не се разпуска по време на парламентарни избори, а само по време на предизборната кампания, а президентът да има възможност да избира между личности, заемащи определени длъжности, следващия служебен премиер.

 

Надежда Йорданова от ПП-ДБ посочи, че със законопроекта предлагат ограничаване на правомощията на главния прокурор. Тя добави, че за първи път се предлага уреждането на индивидуална конституционна жалба.