Политика

Мнозинството в парламента прие правилата за конституционната реформа

От Euronews България Euronews България
Parkiament Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха правилата, по които ще се приемат измененията в Конституцията. „За“ бяха 107 народни представители, "против" - 48, а един гласува с "въздържал се", предаде БТА. Проектът на решение бе подкрепен от депутатите от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. "Против" бяха от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ".

По време на дебата депутатите приеха редакционни поправки. С една от тях се дава право на всеки народен представител да прави писмени предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене.

А самите поправки в основния закона ще се случат на три четения и могат да минат по т. нар. бърза и бавна писта, като разликата между двете е между два и пет месеца. 180 гласа са нужни на депутатите, за да минат промените по краткия път. За това ще работят и мнозинството от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, които са инициатори на конституционната реформа.

„Бавната писта“ изисква мнозинство от 160 гласа, колкото имат трите формации.

За да бъде приет на първо четене „за“ него трябва да са гласували 180 депутати. Ако получи между 160 и 180 гласа "за", се поставя за ново разглеждане.

Народните представители могат да дават предложения за промени в текстовете само между първо и второ четене. Те се правят в писмен вид, като срокът за предложения е поне седем дни.
На второ четене законопроектът се чете и гласува текст по текст. Ако на първо гласуване е минал с подкрепата на поне 180 депутати, толкова ще са нужни и на второ четене.

Третото гласуване на законопроекта е в цялост и поименно. Ако на първо и второ четене е минал с минимум 180 гласа "за", толкова ще е минимумът и за третото. Ако е имал между 160 и 180 гласа "за", на трето ще са необходими поне 160 депутатски гласа "за".