Политика

Висшият съдебен съвет отхвърли предложенията за промени в конституцията

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Висшият съдебен съвет (ВСС) не приема в по-голямата си част текстовете за промяна на конституцията в частта "Съдебна власт". Това гласуваха на извънреден пленум кадровиците. 

Според тях липсват мотиви за разделянето на ВСС на две, като по този начин се нарушава балансът. Кадровиците намират разпоредбите за дискриминационни по отношение забраната за избор на съдии, прокурори и следователи от двата съвета. Пак според тях противоречи на конституцията обикновено Народно събрание да променя продължителността на техните мандати.

Предложението на управляващите е да се запише, че членовете на ВСС занапред ще имат право не на пет, а на четиригодишен мандат.

ВСС мотивира несъгласието си в пространно становище от 16 страници. 

"С ясното съзнание, че направените предложения за конституционни промени обективират политическа воля, считаме, че е необходимо законодателят задълбочено да преосмисли същите, след провеждане на широка обществена дискусия, с активното участие на представители на магистратската общност, и, при съобразяване на изразените от тях експертни мнения, да предприеме последващи действия по обсъждане, гласуване и приемане на внесения проект за изменение и допълнение на основния закон", се посочва в документа.