Европа

Военният министър на Украйна: 50% от бойците на „Вагнер“ бяха ликвидирани в Бахмут

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украйна действа по план и в района на Бахмут е ликвидирала 50% от наемниците на "Вагнер". Това заяви в интервю за Associated Press министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров. Втората година от началото на войната наближава, а за Киев предстоят тежки месеци заради идващата зима. 

Според украинския министър на отбраната страната му продължава да действа по план срещу руските атаки.

Ако погледнете цялостно, в света непрекъснато има около 30 конфликта с различен мащаб - глобални, регионални, етнически, вътрешни. Но това е глобална война.

Рустем Умеров, министър на отбраната на Украйна

В интервю за Associated Press Рустем Умеров, който тази седмица посети Харковска област, коментира, че представите на Русия за хода на нападението срещу Украйна са били наивни.

„Наивно е да дойдат и да мислят, че няма да отвърнем на удара. Действаме според плана. Отблъскваме ги и ги убиваме, защото те са на наша територия“, казва Умеров.

Втората година от началото на войната наближава, а Киев е изправен пред редица предизвикателства - включително недостиг на оръжия и наближаващата зима, която може да забави боевете на фронта.

Отбраняваме се и светът се учи как да се отбранява, защото се борим за ценности, в които вярваме - за независимост, за суверенитет, за човешки права. Светът вижда, че хората защитават ценностите си от авторитарния режим, който иска да съсипе тази страна.

Рустем Умеров, министър на отбраната на Украйна

Умеров смята, че стратегиите, използвани около Бахмут, където Киев опитва да обкръжи руските сили, са пример за плана на Украйна за следващите месеци.

„Бахмут е крепост на предната линия, кураж за нашите войници. 50% от войските на известната руска групировка „Вагнер“ бяха ликвидирани там“, посочи Умеров.

Според него боевете с „Вагнер“ в Бахмут са довели до похода на групировката към Москва по-рано тази година.