Европа

Украинската армия се подготвя за настъпването на зимата

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Украинските войници продължават с подготовката си за зимния сезон, докато същевременно охраняват фронтовите позиции. Почти две години след руската инвазия в Украйна вместо общи пропускателни пунктове между двете страни сега има военни постове. Приблизително три километра делят украинските от руските позиции, като двете страни ежедневно си разменят огън. Линията между Сумската област и руските сили се простира на 560 километра, допринасяйки за 1500-километровата фронтова линия. Войниците от държавната гранична охрана на Украйна наблюдават предимно руските позиции, за да забелязват прииждащ огън и да следят за потенциални руски диверсионни групи, които се опитват да преминат на украинска територия.

Тук наблюдаваме не само пехотата и техниката, но и небето. Имаме радио, интернет връзка, служебен телефон и предаваме всички координати на мястото, откъдето идва и накъдето отива. Слушаме и наблюдаваме.

Иван Кравченко, украински войник

По време на редовните въздушни атаки на Русия войниците имат за задача да локализират безпилотни самолети "Шахед" или пристигащи ракети.

Стана малко по-студено, но не съм забелязал никакви промени. Свикнали сме, наоколо няма зеленина, така че е по-лесно да виждаме територията си.

Олександър Назаренко, старши сержант от украинските въоръжени сили

С наближаването на зимата по-голямата част от войниците, заемащи тази военна длъжност, ще се сблъскат с втората година, в която понасят студеното време и снега. Те обаче изразяват мнение, че са свикнали с него и то не влияе на жаждата им за борба. Окопите им са оборудвани с печки, а войниците събират и цепят дърва, за да се стоплят.