Европа

Русия удари медицински център в Херсон

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Руските сили са нанесли среднощна атака по медицински център в град Херсон. Няма данни за загинали и ранени. Контролът над град Мариинка, пък остава неясен. Според официални съобщения Русия е постигнала известни успехи в района. След близо две години война президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че са необходими промени, за да се подобри системата за военна мобилизация. Според него това е част от цялостната стратегия за подобряване на военните позиции на страната в светлината на продължаващата война с Русия. Този въпрос се обсъжда от известно време. 

"Всички в Украйна знаят, че са необходими промени в тази област. Не става въпрос само за броя на тези, които могат да бъдат мобилизирани. Става въпрос за времевата рамка на демобилизацията за всички, които в момента са в армията, и за тези, които ще се присъединят към нея. Става дума и за условията“, каза Зеленски.

Макар да не даде много подробности, той заяви, че няколко "конкретни предложения" вече са на масата, за да се постигнат целеви резултати за условията на войната през 2024 г. Коментарите му дойдоха в момент, когато руският президент Владимир Путин подписа указ, с който разпореди увеличаване на въоръжените сили на страната със 170 000 души. Така общият брой на военният персонал на страната ще стане 2 милиона и 200 хиляди души. Руското министерство на отбраната заяви, че заповедта не предполага "значително разширяване на наборната военна служба", като в свое изявление посочи, че увеличението ще стане постепенно чрез набиране на повече доброволци.