Политика

Денков с критика към ГЕРБ: Отклониха се от договорката за управленска програма, вървят в грешна посока

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

С избора на този подуправител на НЗОК бяха нарушени два принципа. Първият е, че не позволяваме да бъдат назначени на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблем. Аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата затова, че той е лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата. Това заяви пред журналисти в парламента министър-председателят Николай Денков.

"Назначаването на този човек на позиция, която е свързана с разпределението на над 8 млрд. лева годишно е проблем. И ГЕРБ, и ДПС знаят това. Миналата седмица съм наредил да бъде изпратен до Росен Желязков точно този доклад, за да бъдат информирани и да знаят за кого става дума."

Договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи. Ние трябва да имаме съгласие хората, които се назначават да бъдат приемливи и от двете страни в смисъл, че няма проблеми с тях. Вчера абсолютно силово със съдействието на "Възраждане" ГЕРБ и ДПС избраха този човек", посочи премиерът.

"Това, което не знаете - сега го казвам за първи път, е че от две седмици ГЕРБ вече бави приемането на правилата за избор на състав на Антикорупционната комисия, която е ключова в борбата с корупцията. Преди два дни имаше обаждане от ЕК, която поиска среща, за да попита защо се бавят тези правила", каза още премиерът.

Така че нека кажа ясно: или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите, с изпълнението на Управленската програма, или ние през последните 2 седмици сме се отклонили в грешна посока. Това е залогът, който има, и затова емоциите са по-високи отколкото трябва да бъдат на пръв поглед, допълни Денков.

Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости, които се налагат в публичното пространство. Така премиерът коментира словесните нападки от страна на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски към него.