Политика

След ожесточени разправии: ГЕРБ и ДПС избраха проф. Момчил Мавров за подуправител на НЗОК

От Euronews България Euronews България
Parliament Zasedanie BGNES Снимка: БГНЕС

След няколко часа люти разправии, обиди и кавги от място, депутатите избраха единствения кандидат за подуправител на Здравната каса (НЗОК) проф. Момчил Мавров, номиниран от ГЕРБ. Той беше подкрепен от 103-ма народни представители от ГЕРБ и ДПС. 83-ма от ПП-ДБ и БСП бяха „против“. От ПГ на „Възраждане“ само четирима бяха против, а от "Има такъв народ" нито един. И така Мавров стана подуправител.

Точката за избора му бе включена като извънредна в дневния ред на заседанието по предложение на председателя Росен Желязков. Още от начало тя предизвика жесток спор в пленарната зала, както между управляващи и опозиция, така и между партньорите ов управлението. След гласуването отново се стигна почти до бой в залата между представителите на "Възраждане" и ПП-ДБ.

Доскоро подуправителят на касата се избираше от управителя, а не от Народното събрание, но по законодателни промени от лятото ситуацията се промени.

От "Възраждане" подчертаха, че изземването на назначенията в НЗОК от страна на Народното събрание нарушава разделението на властите и представлява опасен прецедент.

Мирослав Иванов и Искрен Митев от "Продължаваме промяната - Демократична България" попитаха „Възраждане“ защо въпреки тази позиция са подкрепили вкарването на точката в дневния ред на парламента. "Лекомислено натиснахте копченцето по искане на председателя. Може много да говорите и да оплювате, но като дойде време за гласуване, вие ще подкрепите кандидатурата на Мавров и това ще е позорно гласуване. Нямам търпение да покажете вашето двуличие", заяви Искрен Митев, което предизвика и няколкочасовите спорове.

Обобщение на палраментарните страсти от Камелия Колева вижте във видеото: