Общество

След година преговори НЗОК подписа новия договор с БЛС

От Euronews България Euronews България
NZOK BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Година след началото на преговорите, рамковият договор, разпределящ средствата за здраве, беше подписан от здравната каса и съсловните организации. В него се предвиждат повече средства за профилактични прегледи.

За първичната и извънболнична помощ, увеличението е близо 24-25%. Това ще позволи много по-интензивна работа с пациентите. Профилактитка, която на практика ще се случва.

Михаил Околийски – заместник-министър на здравеопазването

В договора обаче не са предвидени допълнителни процедури за дентално здраве.

Ще настояваме пред финансовото министерство, за драстично увеличаване на бюджета, който да покрие дейностите за здравноосигурените лица над 18 г.

Николай Шарков – председател на Български зъболекарски съюз

Докато продължаваха преговорите се заговори за нуждата от увеличение на заплатите на медицинския персонал, заложено в изискванията на колективния трудов договор, в който има предвидени санкции за неизпълнение.

"На този етап не са предвидени санкции. Предвиден е достатъчно дълъг период, в който да бъдат обсъдени съответните механизми как това да стане по най-безболезнен начин и как да бъдат подпомогнато болниците, които имат нужда", коментира управителят на НЗОК Валентин Михайлов.

Парите за увеличение на заплатите ще се търсят при договарянето на новия държавен бюджет и този на Здравната каса, а съотношението 1:10 между най-ниската и най-високата основна заплата трябва да се постигне в следващите шест месеца.

"В този период имаме желание съвместно всички и директори на болници, и ръководство на болници, на Касата и на Министерството, да намерят начин да подсигурим заплатите на колегите и на медицинските специалисти. Не е важно наказанието, защото наказанието означава че ако една болница към момента не може да се справя, като я накажем те ще изпадне в още по-тежко положение", каза Иван Маджаров – председател на Български лекарски съюз.

Здравният министър ще предложи договорът да се подписва всяка година, с подготвянето на новия бюджет. Сега подписаният рамков договор ще бъде в сила до 2025 година, той ще бъде обнародван още идната седмица.