Общество

Д-р Иван Маджаров, БЛС: Над 40% от парите за здравеопазване отиват за купуване на медикаменти

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Всяка година говорим за все повече пари, но над 40% от тях отиват за купуване на медикаменти, а не за поддържане на кадрите и болниците.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Иван Маджаров, председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Синдикатите с право се съмняват дали част от тези пари ще стигнат до лекарите и медицинските сестри, допълни той.

 

Ето какво още каза председателят на БЛС:

Със сигурност ще има повече пари, има растеж на БВП и средната заплата, както и на здравно-осигурителните вноски.

Това, което гласува Народното събрание, има една страна, а разпределянето на средствата е друго. Важно е какво ще договорим като цени и брой прегледи.

Този бюджет се случва в края на годината. Няма само прогнози, а касови отчети от НЗОК. Болниците трудно ще се справят ,ако не се предвиди резерв. Депутатите трябва да вземат решение този резерв да се използва за болнична помощ.

Ще има и надсъбрани средства. Останалите пера са добре представени в бюджета, болничната помощ ще се нуждае от резерва на касата.

Столична община също може да разкрие болница. Мисля,че крайно време беше да се вземат сериозни мерки за това, да не се разраства прекалено много болничния пазар.

Има региони с много болници. Трябва да имаме добра система на контрол. Единната информационна здравна система още не работи добре. Когато има обективен контрол в реално време, система свързана с НАП, НОИ - съществуването на болници няма да е проблем. Ако е търсена, трябва да съществува.

49% е доплащането у нас за здравни услуги. Това е огромно - 3 млрд. лв е, над 90% е за лекарства.

Най-скъпите лекарства купуваме и най-много средства отделяме, както и от публичните средства.

По-тежко е плащането за медицински изделия - до 10 хиляди лева.

Не трябва да се обяснява на пациентите, че е безплатно. Трябва да бъдат застраховани предварително. Заблуждаваме пациентите, че е безплатно. Или трябва да бъде информиран пациентът, че се плаща, или да бъде покрито или да се увеличи здравната вноска. Огромните  милиарди са за лекарства.

 

Цялото интервю вижте във видеото.