Политика

"Разберете се като мъже": Напрежението между ПП-ДБ и ДПС изби в разправия за избора на подуправител на НЗОК

От Euronews България Euronews България
Peevski Petkov BGNES Снимка: БГНЕС

„Критиките на г-н Пеевски към премиера акад. Николай Денков са безпочвени, а самопреценката му за ролята му в държавата е грешна". Това обяви в лаконична позиция „Продължаваме промяната“.
Последните дни председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски критикува министър-председателя по отношение на справянето с управлението. Последната му критика бе по повод снежната криза през почивните дни в страната, като той дори обвини Денков, че „седи на топло в кабинета си, вместо да работи“, и се самопредложи да поеме изпълнителната власт, поне за месец, за да покаже как се прави.

„Не агресивният пи ар и имитацията на сила, а поемане на отговорност за управлението извади държавата от порочния цикъл от неуспешни избори, даде и ясна програма и посока за работа, обърка и затрудни създаваните с години схеми на зависимости. Продължаваме да изпълняваме нашите цели въпреки всички предизвикателства. Истинската сила е силата на промяната", заявяват от ПП в позицията си до медиите.

"Батковци"

"Денков, както виждате, не може сам да се защити. Той има нужда от батковците. Той си отива след три месеца, казах ви. Тази тема е приключена с Денков. Денков, виждате, че батковците му го пазят. Тези батковци от ПП, които са - Кирил Петков, Асен Василев. Просто, достойно нека да заемат премиерското място тогава те. Защо са го пратили това момченце да си играе в този кабинет, което е немирно и с играчките не знае какво да прави? Той не знае как да управлява. Оценката я дадоха хората. Вие смятате ли, че той се е справил? Не била обективна оценката за него! Държавата няма електричество, все още има места, в които няма електричество. Оценката му я дадоха хората - пълен провал!", коментира от своя страна пред репортери в НС Делян пеевски.

Скандал

Малко след това в пленарна зала избухна скандал между съпредседателя на ПП Кирил Петков, от една страна, и депутата от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, от друга. Напрежението между тях бе уловено от камерите в залата, които показаха ръкомахащия Цонев и ядосания Пеевски. Петков също ръкомахаше оживено, опитвайки се да ги убеди в нещо. Всичко това се случваше, докато се гледаше точката за избор на подуправител на НЗОК. 

Единствената кандидатура е на проф. Момчил Мавров, номинация на ГЕРБ. Той е бивш зам.-директор на пловдивската болница "Св. Георги".

По време на дебата по кандидатурата лидерът на БСП Корнелия Нинова не издържа и обърна внимание на случващото се и от парламентарната трибуна. "Целият български народ видя какво се случва тук на първия ред. Това е естественият изход от ситуацията, в която ни вкара сглобката, това напрежение очевидно ще ескалира", заяви тя.

"Излезте навън и се разберете като мъже. Не викай на мен г-н Пеевски, двамата си викайте. Основната вина да стигнем до тази ситуация се казва Борисов, който сега си седи. Спрете да превръщате парламента в място, където се правят сделки, разпределят пари и порции, извиват се ръце, прави се рекет между депутати. Излезте и се разберете като мъже. Борисов знае как - ето, тръгна навън. Спрете да употребявате властта само за пари и интереси", заяви Нинова като поиска и 15 минути почивка, за да се успокоят страстите в зала.

Доклад от ДАНС за подуправителя на НЗОК

"Има доклад в секретното деловодството от ДАНС, който говори срещу този кандидат. Има съмнения за лобизъм за частни болници. Затова ние от ПП-ДБ се обявяваме абсолютно против неговата кандидатура.  Това е принципът, по който действаме - когато не сме съгласни, правим всичко възможно номинираните минимум да нямат доклади в ДАНС", заяви в кулоарите на НС Кирил Петков защо са се карали в зала с Делян Пеевски.

Той отказа да сподели какви са били тежките обвинения и обиди между тях, за които спомена Корнелия Нинова от трибуната.

Според Христо Иванов от ПП-ДБ кандидатът ще бъде избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", а после ще има "политически последици".