Общество

Заместник-главният секретар на МВР се пенсионира, поста поема Димитър Кангалджиев (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Dimitar Kanalgadjiev BGNES Новият зам.-главен секретар на МВР Димитър Каналгаджиев. Снимка: БГНЕС, архив

Вътрешният министър Калин Стоянов освободи заместник-главния секретар на МВР Станимир Станев. 

Със заповед на министъра, на поста е назначен главен комисар Димитър Кангалджиев. От септември 2023 г. той беше временно поставен на длъжността, след като Станев излезе в болнични.

Досегашният зам.-главен секретар на МВР е освободен на основание на чл. 226, ал. 15 от ЗМВР - когато служебното правоотношение е възникнало, след като назначеният държавен служител е упражнил правото си на пенсия - по инициатива на органа по назначаване, уточняват от вътрешното ведомство.

Димитър Кангалджие е пореден верен човек на Калин Стоянов от времето, по което оглавяваше ГДБОП, пише в. Сега. Друг негов заместник от това време - Любомир Николов, пък бе сложен начело на ключовата СДВР.

Кангалджиев има магистърска степен по специалност „Право“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“, и бакалавърска - по специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ в Академията на МВР, според официалната му биография.

През 2005 г. започва работа в системата на МВР, като заема длъжността разузнавач първо в отдел „Криминална полиция“ при СДВР, а по-късно - в отдел „Контратероризъм“ в ГДБОП. В периода 2010 г. - 2015 г. е началник на група „Криминална полиция“ при РУП - Костинброд, след което до 2016 г. - началник на РУ - Ботевград. От 2016 г. до 2019 г. заема поста началник на сектор в отдел „Криминална полиция“ в ГДНП.

От 2019 г. поема поста началник на сектор в отдел „Специални операции“ в ГДБОП, а от 30 май 2021 г. до 27 септември 2023 г. е зам.-директор на главната дирекция.