Свят

Хенри Кисинджър - човекът, който "преоформи" света

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Бившият държавен секретар Хенри Кисинджър, дипломатът с дебели очила и дрезгав глас, който доминираше външната политика, докато Съединените щати се измъкваха от тресавищата на Виетнам и рушаха бариерите с Китай, почина в сряда, на 100 години, съобщи неговата консултантска компания. Със своето грубо, но властно присъствие и задкулисно манипулиране на властта, Кисинджър упражни необичайно влияние върху глобалните дела при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, спечелвайки си както критики, така и Нобеловата награда за мир. Десетилетия по-късно името му все още провокира разгорещени дебати за отдавна минали ориентири във външната политика. Властта на Кисинджър нарасна по време на сътресенията около Уотъргейт, когато дипломатът пое роля, сходна с тази на съпрезидент на отслабения Никсън.

„Без съмнение, суетата ми беше подразнена. Но доминиращата емоция беше предчувствието за катастрофа“, пише по-късно Кисинджър.

Евреин, избягал от нацистка Германия със семейството си в младежките си години, Кисинджър изгражда репутация на уважаван държавник, изнасяйки речи, предлагайки съвети както на републиканци, така и на демократи, и управлявайки глобален консултантски бизнес.

Многократно беше гост на президента Доналд Тръмп в Белия дом.

В продължение на осем неспокойни години – първо като съветник по националната сигурност, по-късно като държавен секретар и за известно време изпълнявайки двете длъжности – Кисинджър се движи в широк диапазон от базови въпроси на външната политика. Провежда първата “дипломация на совалките“ в търсене на мир в Близкия изток. Използва тайни канали, за да поддържа връзки между Съединените щати и Китай, слагайки край на десетилетия на изолация и взаимна враждебност. Инициира преговорите в Париж, които доведоха до края на Виетнамската война.

Кисинджър изповядва и политика на разведряване със Съветския съюз, която доведе до споразумения за контрол над оръжията и допринесе за постепенния край на Студената война и ядрените заплахи.На 99 години той предприе обиколка, за да представи книгата си за лидерството. Попитан от ABC през юли 2022 г дали би искал да отмени някое от решенията си, Кисинджър възразява, като казва: „Цял живот съм мислил за тези проблеми. Това е мое хоби, както и професия. Препоръките, които направих, бяха най-добрите, на които бях способен тогава.“