Свят

Освободените от Хамас заложници са в стабилно състояние

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Стабилно е състоянието на майките и децата, които бяха освободени от Хамас в неделя, съобщиха от детския медицински център "Шнайдер" в израелския град Петах Тиква.

Там са приети за изследвания 11 души, други шест са настанени в още 4 медицински центъра. В третата група от 17 освободени заложници е и 4-годишното момиченце с американско гражданство Абигейл Едан, чиито родители бяха убити при нападението на Хамас на 7 октомври.

Физическото състояние на децата и майките, пристигнали при нас, вече е стабилно. Подложени са на медицинска и емоционална оценка от лекари и социални работници в детска болница "Шнайдер". Намират се в частен, изолиран комплекс и ви молим да уважите личното им пространство.

д-р Ефрат Брон-Харлев - изпълнителен директор на детски медицински център "Шнайдер" 

Израелският премиер заяви, че е разговарял с американския президент за освободените заложници. Той добави, че ако на ден бъдат пускани по 10 заложници, държани от Хамас, това би било благословия.

Разговарях с президента Байдън с голямо вълнение, разбира се, стана дума и за малкото момиче Абигейл. Каква радост е да я видя с нас. От друга страна е толкова жалко, че тя остана без родители. Загуби майка си и баща си, но има цяла нация, която я прегръща. Ние ще се погрижим за всичките й нужди.

Бенямин Нетаняху - премиер на Израел

Особено вълнение предизвика и срещата на освободената 21-годишна израелка Мая Регев със семейството ѝ. Тя е била отвлечена от екстремистите от Хамас на музикалния фестивал Супернова в южен Израел на 7 октомври. Брат ѝ Итай, който е бил похитен заедно с нея, още се намира в плен на радикалната палестинска групировка.

При третата размяна на хора между Хамас и Израел бяха освободени 17 заложници, 14 израелци и трима тайландски граждани. Отделно радикалното палестинско движение пусна и един руски гражданин.

В понеделник се очаква четвърта размяна на заложници срещу затворници. Тогава изтича последният ден от 4-дневното примирие.