Свят

Нетаняху се закани, че Израел ще постигне целите си във война срещу Хамас

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Израелската офанзива в ивицата Газа ще продължи до победа срещу палестинското движение "Хамас", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху при първото си посещение в палестинската територия от началото на конфликта. Той се срещна в неделя с командири и войници в Ивицата Газа.

Ние сме тук, в ивицата Газа, с нашите героични бойци. Полагаме всички усилия да върнем заложниците си. Имаме три цели в тази война: да елиминираме Хамас, да върнем всички наши заложници и да гарантираме, че Газа няма да се превърне отново в заплаха за Държавата Израел.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

„Продължаваме до края, до победата. Нищо няма да ни спре. Знаем, че разполагаме с мощта, силата, волята и решимостта да постигнем всички цели в тази война“, посочи Нетаняху.

Въпреки тревожното спокойствие, споразумението включва само кратко прекъсване на сраженията. Израелски танкове бяха разположени в неделя близо до границата с Газа.

Жител на кибуц Беери в Южен Израел, една от най-тежко засегнатите общности при нападението на Хамас на 7 октомври, заяви, че районът трябва да бъде напълно безопасен, за да могат хората да се върнат да живеят там.

Тук трябва да е безопасно, иначе хората няма да се върнат да живеят тук. Ако има голяма вероятност Хамас да дойде отново тук и да ни убие в къщата ни, хората не могат да живеят тук. Трябва да е безопасно завинаги, а не за няколко месеца или една година.

Ерез Манор, собственик на магазин за велосипеди, жител на кибуц Бе'ери

Израел, който си е поставил за цел унищожаването на Хамас и спасяването на пленниците, се очаква да продължи оттам, откъдето е спрял, след като прекратяването на огъня приключи.

Войната отне живота на повече от 1200 израелци, предимно цивилни, убити от Хамас при първоначалното нападение през октомври. По данни на Министерството на здравеопазването в управляваната от Хамас Ивица Газа са убити повече от 13 300 палестинци, като приблизително две трети от тях са жени и непълнолетни.

Четиридневното прекратяване на огъня, което започна в петък, беше постигнато с посредничеството на Катар и Египет и САЩ. Хамас ще освободи най-малко 50 израелски заложници, а Израел ще освободи 150 палестински затворници. Всички те са жени и непълнолетни.