АвтоФест

Тест на VW Multivan T7 Bulli Edition: Жажда за живот | Авто Фест, 24.11.2023

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ

"Човекът е човек тогава, когато е на път!” е казал поетът Пеньо Пенев. Не знаем дали във Волфсбург са запознати с творчеството му, но с новия Multivan T7 са се погрижили човекът да пътува в максимално човешки условия. Един от онези автомобили, с които приключението не ви очаква на дестинацията, към която сте тръгнали, а самото пътуване е приключението.

Караме Т7 в най-шикозната му версия Bulli Edition. Тя е толкова готина, че прави от практичния бус един лайфстайл спътник. Имате двуцветен екстериор - в случая бяло купе, черно остъкляване и покрив от черен лак, декоративни надписи Edition и плочки Bulli над предните калници - за да е още по-ясно, че това е наследникът на легендарното хипарско бусче от 60-те години. По принцип дизайнът е едно от последните неща, от които се вълнуват клиентите на бусове, но тук случаят е по-особен, тъй като имате симпатично и леко усмихнато излъчване, комбинирано с лайфстайл-легандарно-иконичната осанка, към която моделът се опитва да се завърне.

През цялото време зад волана на новия VW Multivan T7 имах усещането, че управлявам лек автомобил. Пъргав, комфортен, маневрен и тих. И когато се разрових в информацията за него ми стана ясно защо – той се вози на платформата на Golf! Всъщност модулната платформа MQB е в основата на още цели 18 модела на VW Group, но те са все леки коли или SUV. И това е причината Multivan да е станал толкова различен от своите предшественици, които ползваха шасито на товарния Transporter. Реално това е и първият наистина нов Multivan от две десетилетия насам, тъй като поколенията Т5 и Т6 имаха една и съща база.

Нивото на технологиите е аналогично с това в леките автомобили – т.е. дигитализацията е превзела всичко на борда. Повечето функции се управляват сензорно, което не е особено удобно в движение, или от физически бутони на волана. Има и опция за гласови команди. Асистентите за водача също са от най-модерните, като колата може да се движи практически сама в лентата си, съобразявайки се с останалия трафик, стига да държите ръцете си на волана.

Симпатичните форми са изцяло подчинени на функцията и е постигнат рекордният в сегмента аеродинамичен коефициент от 0.30, което се отразява чудесно за тишината в салона при по-висока скорост. Височината на купето е намалена с 4 см, за да може да влиза без проблеми в подземни паркинги. В града пък ще оцените високо изключителната му маневреност и радиус на завой от едва 12.1 м (колкото на компактен хечбек). Традиционно има две дължини на каросерията – къса (4973 мм) и дълга база (5173 мм).

Благодарение на новата платформа, пасажерите отвътре разполагат с малко повече пространство, въпреки намалената височина. Караме късата база в 7-местна версия. Достъпът до салона е изключително улеснен благодарение на плъзгащите се врати с електронен механизъм и от двете страни.

Всеки пасажер се шири на индивидуално кресло с безупречен комфорт и приятна на допир тапицерия. Като опция те могат да се завъртат на обратно, за да гледат към задните. Традиционната за Multivan сгъваема масичка вече се придвижва на релси по дължина през цялото купе и може да изпълнява ролята на централна конзола за шофьора или маса, на която пътниците отзад да „ударят“ едни карти, например. А опционалният панорамен покрив облива целия салон в естествена светлина. При изваждането на седалките пък получавате товарен обем от 3670 л (4000 л за дългата база).

Цената на Multivan T7 започва от 88 235 лв. с ДДС или от 73 529 без ДДС. Тук това уточнение е важно заради 7-те места. Ванът, който видяхте на кадрите пък струва точно 118 561 лв с ДДС.