АвтоФест

Авто Фест, 27.10.2023: Тест на новия Hyundai Kona и премиера на Skoda Kodiaq

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор
Global_And
Атанас Марков Атанас Марков Водещ

Hyundai Kona

 

Новият Hyundai Kona е вдъхновен от Staria. Както и да разберете този израз няма да сбъркате. Едновременно запазва философията на стария модел, предлагайки три вида задвижване - бензинови двигатели, самозареждаща се хибридна версия или чист електромобил, а в дизайнерско отношение виждаме заемки от „изънземния“ бус на корейците на име Staria. Особено по отношение на светлините. Така запазва авангардния дух на своя предшественик, макар и да изглежда напълно различен, шлифовайки го с повече зрялост, чистота на формите и още по-футуристично излъчване.

Израстването на модела е видимо с просто око и по отношение на габаритите. Дължината е увеличена с цели 15 см до 4.35 м, макар автомобилът да се вози на същата платформа, а междуосието с 6 см до 2.66 м. Тези размери, в комбинация с по-яйцевидните форми оставят усещането, че Kona се изкачва с един клас нагоре в стълбицата на автомобилните сегменти. Идея, която не е лишена от смисъл - като ще давате повече пари (тъй като почти всеки нов модел е по-скъп от предишния), поне да усещате, че има защо.

А по отношение на вътрешното пространство определено има защо. На задните седалки вече има предостатъчно място, а отпред, благодарение на „праволинейно“ оформения интериор, получавате усещането за много въздух и простор. То се засилва от опционалния панорамен покрив, обливащ в естествена светлина целия салон и изключително умно оформените ниши за предмети, чаши, бутилки и каквото още се сетите по централната конзола. И със затворени очи да посегнете да оставите нещо, ще намерите къде. „Виновник“ за това е липсващият скоростен лост във версиите с автоматична трансмисия, който е изнесен отдясно на волана. Багажникът също е повече от приличен за сегмента с неговите 466 л, нарастващи до 1300 л при спускане на облегалките.

Ние караме версията с 1.6-литров турбобензинов мотор, комбиниран със 7-степенен автоматик с двоен съединител, само на предно предаване, но има и опция за 4х4. Базовият мотор е еднолитров, трицилиндров бензин със 120 к.с., който може да бъде комбиниран със същия автоматик. Хибридната версия съчетава пак 1.6-литров агрегат, само че атмосферен, с електромотор при обща изходна мощност от 141 к.с. Тук автоматикът също е с двоен съединител, но с 6 предавки. Електрическите варианти всъщност са два - с 204 к.с. и 64 кВч батерия и 136 к.с. и 39,2 кВч батерия.

Чак докарва и спортен звук при настъпване, а скоростната кутия реагира доста адекватно. Разбира се разполагате и с режими на управление, като при спортния всичко се случва една идея по-бързо. Но и без него колата е приятно пъргава и оставя усещане за добра динамика.

Разходът на гориво се колебае между 8-9 л на извънградско, без много настъпване и 9-10 л на магистралата при движение със 140 км/ч на круйз контрол. Цифри, силно различаващи се от обещаваните от корейците 6.2-6.5 л в комбиниран цикъл. Бордовият компютър пък направо стряска с показания от 11-12, но като видите, че мерките са обърнати - не литри на 100 км, а километри, изминавани с един литър - нещата си идват на мястото.

Електронните помощници и като цяло дигитализацията на борда е на много високо ниво. В града е особено полезна функцията при подаване на мигач в оборотомера или скоростомера (в зависимост дали мигачът е ляв или десен) да се прожектира изображение от камерите в огледалата. Също когато чакате в колона и колата пред вас потегли, звуков сигнал ви го подсказва, в случай, че сте се разсеяли. Адаптивният темпомат пък освен, че може да ви задържа в лентата с волана, е свързан и с навигацията като автоматично намалява скоростта, ако ви предстои остър завой, например. Единственият технонедостатък е, че за да ползвате Apple CarPlay или Andorid Auto е нужно да свържете смартфона си с кабел. Иначе е налична и опция за безжично зареждане. 

Цената на новата Kona започва от 51 900 лв. с ДДС за версията с еднолитров двигател и от 68 900 лв. за тази, която ние тестваме. Интересното е, че хибридът е малко по-евтин със стартова цена от 63 900 лв., но пък динамиката му е по-компромисна. Електрическите версии все още не са представени на пазара и нямат ценови листи.

 

Škoda Kodiaq

 

Берлин е световен музей на Студената война. Освен части от стената, тук има множество свидетелства за битката на двата блока. Музеите са навсякъде, до чекпойнт Чарли, до Бранденбургската врата, до Постдамер плац, това е и мястото на световната премиера на новото поколение Škoda Kodiaq. Регионът е превзет от чешкото подразделение на Volkswagen, нявсякъде има хора, които ви опътват до мястото, което е неизползван тунел на Дойчебан, специално модифициран за целта на премиерата от Škoda Auto.

Защо премиерата не е в Чехия, а Германия? Škoda вече не се притеснява да скача на високо и след като направи новото поколение VW Passat от своя Superb, сега знаково показва, че Kodiaq няма да бъде просто бюджетна алтернатива на Volkswagen Tiguan, представен преди дни.

Това е нова глава в историята на успеха на чешкия бранд, второто поколение и подобрение във всяка една област. След повече от осемстотин хиляди клиенти в шестдесет пазара по целия свят новият автомобил има висока летва за скок.

Дизайнът на Škoda Kodiaq е определено по-строг и премиум стил.  Дължината е нараснала с 60 мм до 4758 мм, а обемът на багажното отделение е увеличен до 910 литра при петместния вариант, има и опция за 7 места, представена по време на преимиерата. Аеро коефициентът е свален на 0,282.

Фаровете са с опционни FULL LED матрични светлини от второ поколение, има специфичен светлинен подпис и са свързани със светеща ивица на предната решетка.

Отвътре има нов 13-инчов екран на информационно-развлекателната система, допълнен от 10-инчов виртуален кокпит и опционален head-up дисплей. Под дисплея и дюзите има три роторни бутона за функциите. Лостът на автоматичната предавателна кутия е преместен на кормилната колона, освобождавайки допълнително място на централната конзола.

Автомобилът е оборудван с четири USB-C порта с 45 вата мощност за бързо зареждане на мобилни устройства. Една нова функция е подобреното безжично зареждане, което позволява на два смартфона да се зареждат индуктивно и едновременно с 15 вата мощност.

За първи път Kodiaq получава в двигателната гама мек хибрид и плъг-ин. Версията е с 204 к.с. и с изцяло електрически пробег от над 100 километра по WLTP. Когато го тестваме, ще кажем колко е цифрата в реалния свят. Мекият хибрид е бензинов 1,5 TSI със 150 к.с. Гамата от двигатели се допълва от 2.0 TSI бензинов двигател и две 2.0 TDI дизелови конфигурации, осигуряващи съответно 150 и 193 к.с. Всички те са съчетани с автоматична предавателна кутия DSG, а топ версиите са със стандартно задвижване на всички колела, базовите са с предно.

Ето както ни каза за модела Йоханес Нефт, шеф на техническия отдел на компанията и Член на управленския борд на ŠKODA AUTO:

„Външният и вътрешният дизайн на автомобила за изцяло нови, използваме еволюция на платформата MQB, при която имаме перфектно разположение на задвижването. Плъг-ин хибридът ни има пробег от над 100 км на електричество, батерията може да се зареди за под 30 мин на прав ток. Имаме напълно нов интерфейс човек-машина, най-голямата промяна е в салона и я виждате с т. нар. Смарт бутони. Интериорът бе разработен заедно със Superb на същото ниво.

В автомобила ще откриете множество неща от каталога Симпли клевър. Запазваме сгъваемия чадър във вратите и стъгралото за лед, имаме безжично зареждане на два телефона, което в момента не може да откриете в друг автомобил в Европа.

Работим по RS версия, скоро ще разберете повече, автомобилът не е плъг-ин, а само с ДВГ.  Kodiaq няма да има изцяло електрическа версия, защото за тези автомобили имаме различна платформа, която е MEB.

Най-важното нещо в началото на развитието на модела бе изборът на правилното задвижване и мотори, както и батерии. Имаме щастието да използваме платформата MQB, която предоставя огромни възможности. Интегрирането на нови функции и електрическо задвижване, новите модули, това бе най-голямото предизвикателство, както и спазването на сроковете. През цялото време трябва да подобрявате софтуера, това важи като цяло за индустрията в момента“.

В модела дебютира и системата за динамично управление на шасито DCC Plus, която използва два отделни клапана, контролиращи фазите на пружиниране и компресия на окачването, осигурявайки по-бърза реакция при неравна настикла.

Сред системите за помощ на шофьора е Turn Assist, която помага за предотвратяване на сблъсъци на кръстовища, също така дистанционното паркиране чрез приложение от мобилен телефон. С функцията за запазени оттренирани маневри за паркиране, автомобилът запомня до пет маневри за паркиране и след това ги изпълнява автоматично или се насочва чрез приложението.

У нас Škoda Kodiaq ще пристигне след началото на следващата година.