АвтоФест

Авто Фест, 22.09.23: Тест на електрическия хит Hyundai Ioniq 6 и „мотоциклетното SUV” Suzuki V-Strom 800 DE

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Атанас Марков Атанас Марков Водещ
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор

Hyundai Ioniq 6

 

Това е най-ефективният дизайн на Hyundai. Аерокоефициентът е едва 0,21, което е рекорд за корейците и ги доближава до най-добрите не в класа, а като цяло в индустрията. Като Porsche Taycan, който е с 0,22, Lucid Air с 0,21 и Mercedes EQS с 0,20. От тази цифра, която вероятно не ви говори много, зависи разхода на дълъг път. Разковничето, което отказва мнозина за момента да си купят електрическа кола поради притесненията какво ще се случи, ако тръгнат към морето. Вече няколко пъти сме разбивали този мит, а Ioniq 6 е поредното доказателство колко бързо се развиха електрическите автомобили в последните години.

С пробег от цели 614 км няма да имате проблеми да стигнете където и да е. Естествено това е заводска цифра и всичко зависи от начина ви на каране и външната температура, както и използването на онборд функциите. Тестовата ни кола е с уникалния цвят Байт Блу и голямата батерия 77,4 кВтч с 325 к.с. и цели 605 Нм. Има два електромотора и задвижване 4х4. Базовият вариант е с 53 кВтч и 151 к.с., само на задно предаване. Освен тях има и версия с 228 к.с. с батерия 77,4 кВт на задно. Пробегът при малката батерия е 429 км и среден разход 13,9 кВтч/100 км, при нас по заводски данни той е 15,1 кВтч/100 км, които са напълно постижими. В рамките на спускане от Околовръстното шосе към центъра за 7 км отчетохме едва 8,9 кВтч/100 км среден разход на включен климатик. Тук той е доста ефективен и имате прогноза за пробег с използването му и без него, като разликата е само 10 км, докато при други електрически коли достига 60 км. В града логично качихме разхода на 13 кВтч/100 км, при повече газ и изкачване качвате до 16 кВтч/100 км. На дълъг път автомобилът е по-ефективен от Ioniq 5 заради по-добрата аеродинамика.

Системата на батерията е 800-волтова, което е двойно повече на стандартното за индустрията и поради това Ioniq 6 е сред малкото модели в индустрията, които могат да зареждат от 10 до 80% за едва 18 мин. Зареждане за 4 мин ще ви осигури пробег от 100 км, за 15 мин пълните пробег от 350 км. Максималната мощност на пълнене е 232 кВтч, в София има само една станция, на която можете да зареждате с толкова. На нея заредихме от 14 до 80% за 23 мин, или 54 кВтч за 43 лв.

Екстериорният дизайн е вдъхновен от концепцията Prophecy, формата е футуристична, има 600 пикселни квадрата, които са основен елемент в дизайнерския език. Фаровете използват системата параметрични пиксели и са матрични, имат и специално интелигентно насочване на светлинния сноп. Дължината на автомобила е 4855 мм, широчината 1880 мм, а височината 1495 мм. Това е втората кола на Hyundai на модулната платформа E-GMP след Ioniq 5.

Отвътре салонът е в като в кокпит, всичко е ориентирано около шофьора и за разлика от Ioniq 5 тук няма огромно пространство на предните седалки. Вместо този обем е поставена конзола за предмети и подлакътник. А фокусът на обема е изместен отзад. Заради формата на какавида очаквате да е тясно на задните седалки, но всъщност има пространство като в лимузина. Колесната база е огромна – 2955 мм.

Централният дисплей е 12,3-инчов, колкото е големината и на инструменталния панел. Разполагате с множество цветове за амбиентното осветление, тапицерията е създадена от рециклирана пластмаса от бутилки, таблото също е от био материал, на вратите има полиуретан от растително олио. Стелките са направени от рециклирани рибарски мрежи.

Багажното пространство е 401 л, интересно решение е липсата на голяма багажна врата, което лимитира товаренето на големи и обемни куфари. Отпред има допълнителни 14,5 л. за един кабел, а при версията със задно обемът е 45 литра.

Подобно на Ioniq 5, тук също има новаторската технология Vehicle-to-Load, с която може да захраните друг електромобил или устройство, с мощност до 3,6 кВт.

Окачването е многоточково отзад и автомобилът се държи изключително спортно в завоите. Масата от батерията се усеща, но 4х4 е настроено чудесно и избутва предната част точно когато имате нужда. В нормална ситуация автомобилът е с фокус на задната ос. Интересното е, че подобно на М4 и М5 имате режим само за задно предаване. Освен нормален и еко режим, има и спортен, при който отключвате цялата динамика.  Като цяло Ioniq 6 има по-спортна и стегната возия от Ioniq 5. И доста отличителен дизайн, към който няма средно мнение – харесва ви или не.

 

Suzuki V-Strom 800 DE

 

Т. нар. „адвенчър“ байкове са нещо като SUV-тата на мотоциклетите, само че далеч не са толкова скучни. Тяхната идея е да ви предложат едно добре балансирано съчетание между удобен шосеен мотоциклет за дълги преходи, с който без колебание да продължите по черните пътища когато асфалтът пред вас свърши. А именно балансът е най-силната страна на изцяло новото Suzuki V-Strom 800 DE.

800-кубиковият двигател е нов. Любителите на класическите V-образни двигатели няма защо да страдат - макар този паралелен, двуцилиндров мотор да заменя любимия на много Suzuki фенове 650-кубиков V-Twin и тук получавате характерното бързо развъртане от ниски обороти и постоянство на тягата до червената зона на оборотомера. Даже пикът на конските сили идва с 300 оборота по-рано - от 8500. Бонусът са 12 к.с. и 16 Нм повече, които определено ще ви дойдат добре на асфалта. Разполагате и с два балансиращи елемента, които почти напълно елиминират вибрациите.

Липсата на вибрации в комбинация с изключително комфортната седалка се отразяват много добре на физическата ви форма при дълги преходи. А с 20-литровия резервоар, при разход под 5 л на 100 км според бордовия компютър, може да отмятате сериозни дистанции на екс.  

Усещате мотоциклета лек, но това е илюзия - всъщност тежи цели 231 кг. Тук пак се връщаме на баланса, който е такъв, че няма да ви остави много възможности да разберете, че моторът всъщност е тежък. Позицията на езда е много естествена, стъпенките са широки с гумена повърхност и поставени така, че лесно да се изправяте при офроуд. Окачването е с по-дълъг ход от 220 мм както отпред, така и отзад, което едновременно подобрява комфорта на возене на асфалт и възможностите извън пътя. Всичко това ви кара да усещате една ефирност и лекота на управлението. Само ако наклоните машината твърде много в чакъла или не дай си Боже я изпуснете, ще усетите тези 230 кг мокро тегло, т.е. когато мотоциклетът е зареден с всички течности, включително и споменатия 20-литров резервоар.

Дозирането на тягата с новата електронна газ, без жило е изключително прецизно. Не, че при малко по-грубо боравене с газта на точно този мотоциклет ще последва нещо фатално, но контролът на две колела винаги е важен, особено ако карате по настилки с лошо сцепление. Тук на помощ на ездача идват режимите на управление - тракшън контролът се регулира в три степени като може да се изключи напълно, снабден е и със специален режим за чакъл, който ви позволява да въртите задната гума в прахта, а ако обичате да „биете контри“ - ABS на задната спирачка също се изключва.

Радиаторът е защитен от ролбар, а двигателят от пластмасова кора, за да не пострадат от някой изхвърчал камък. Всички светлини вече са LED като разполагате и с една тясна дневна светлина над фаровете, която създава по-остър и „зъл“ вид на предницата. Оборудването включва нов 5-инчов цветен дисплей, който вече се чете ясно и при силно слънце и предлага много богат набор от информация за всички характеристики на мотоциклета. Имате дори и USB порт.

Цената на новото Suzuki V-Strom 800 DE започва от 22 690 лв. с ДДС, което е с 4000 лв. отгоре спрямо предишния модел с 650-кубиковия двигател.