АвтоФест

Авто Фест, 08.09.2023: Караме най-горещата кола на годината – BMW M2

От Атанас Марков Атанас Марков Водещ
Global_And
Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор

Знаете ли кой е най-продаваният М модел на BMW? Щом ви представяме новото М2 сигурно вече се досещате. От предишното поколение са продадени над 60 000 бройки, което за спортен автомобил в днешното убийствено скучно SUV време си е постижение. И не, причината не е само най-ниската му цена в М гамата. Просто това е най-забавното BMW за каране и идейният продължител на икони като E30 M3 и BMW 2002 turbo.

М2 остана единственото М в гамата, което може да поръчате само със задно задвижване. Но класическото решение контрастира с радикално различен дизайн, който вече породи много полярни мнения. Предната и задната броня заедно с раздувките около колелата изглеждат сякаш е афтърмаркет тунинг. Но трябва да видите автомобила на живо. Подобно на фейслифта на Х7 и новата Серия 7, пред вас формите изглеждат малко по-различно. С времето свиквате с формите и започват да ви харесват. Особено в ексклузивния цвят Zandvoort Blue uni и с карбонов покрив.

Честно казано преди в личната ни класация М4 стоеше над М2. Да, М2 въртеше много по-лесно задницата, което е забавно, понякога плашещо, но М4 бе осезателно по-мощно и по-бързо, не само направо, но и в завоите, където залепваше като битум на асфалта. Сега от BMW правят нещо, което ужасно много ни харесва - слагат в компактното, скосено купе на М2, с осезателно по-късо междуосие, двигателя и окачването на М3 и М4. Резултатът е просто фантастичен - комбинация между хулиганския нрав на предишното М2 и спортното превъзходство на М4.

Може би именно това ми харесва най-много при М2 - просто това е най-изискващата от вас М-ка в гамата, макар да е най-малката и „най-слабата“. Не е чудовище с над 600 коня, на което му залепвате газта в пода и оставяте електрониката и 4х4 задвижването да си свърши работата, а вие да си мислите, че сте се събудили изведнъж с уменията на професионален пилот. М2 ви кара да се отнасяте с него с уважение.

Версията, която караме е с брилянтния 8-степенен Steptronic автоматик, но - забележете - ако си доплатите около 1000 лв. получавате колата с 6-степенна ръчка. Предаването е само задно, не се предвижда 4х4 и може би тази екстра ще е една от най-поръчваните в автомобила, защото възможността да командваш с дясната си ръка 460 расови баварски жребци, ритащи само със задните си копита, не се отдава всеки ден.

Ние обаче караме автоматика, който всъщност е 0.2 сек. по-бърз в спринта до 100 км/ч и в никакъв случай не убива удоволствието зад волана.

Стартирате мотора и заиграват 460 к.с. от редовия шестак. Двигателят е същият като в предшественика, създаден от М отдела и екипиран с 8-степенна кутия Steptronic с Drivelogic. Лостът е същият като в останалите кутии на М колите, до него има бутон за подсилване на звука от накрайниците на ауспусите. Ако имате предходното М2 тук ще сте разочарован, защото звукът е доста по-тих, дори с подсилващия бутон. Вероятно изискване заради нивата на шум в Западна Европа, но можете да си поръчате други гърнета от компании като Akrapovic.

На волана по традиция има два червени бутона, разполагате и с launch control. Мощността е цели 90 к.с. над стандартното старо М2, но само 10 к.с. над CS варианта му, който ви представихме преди две години и все още остава една от най-добрите коли на BMW, които сме карали. Максималният въртящ момент сега е 550 Нм, над 6000 об/мин определено става забавно. Следата е увеличена, но първоначално трябва да внимавате при студените гуми. Задницата тръгва на всеки светофар. При загряване започват да слепват и при напълно загряване имате адски бърз и стабилен автомобил. Шасито е балансирано 50:50 и се контролира лесно, имате с M Traction Control и Активен M диференциал, в менюто също ще откриете дрифт анализатора, който е същият като в М4.

Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е 4,1 сек. Предходният М2 в стандартен вариант се справяше за 4,5 сек, Competition сваля на 4,2 сек, а въздесъщият CS на 4,0 сек. Все още няма Competition и CS версия на новото М2, но пък има невероятното М240i с xDrive, което вече сме ви представяли и със скромните си 375 к.с. стига 100 км/ч за 4,3 сек. Ако не сте загрели гумите на М2, М240i xDrive може и да ви победи на драг, но пък в очите на приятелите си няма да имате М кола. М2 както винаги е невероятен автомобил, но вероятно няма да стане класика като 2002 turbo, обаче остава най-забавната за управление М кола.