АвтоФест

Авто Фест, 21.07.23: Рали спринт Бесапара, тестове на Subaru Solterra и хотхеча Ford Focus ST

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Global_And
Атанас Марков Атанас Марков Водещ
Global_And
Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ

Рали спринт Бесапара

 

Името Бесапара се завърна в Пазарджик след дългогодишно отсъствие. Първият старт на рали Бесапара е в далечната 1975 г., когато с Жугули печели Иван Царски. Сега във възобновеното състезание под формата на рали спринт, видяхме суперспециална отсечка, която носи неговото име.

Преди пилотите в градския етап демонстрация направи сина му Илия Царски с Mitsubishi Lancer Evo, а на навигаторското място седна кмета на града Тодор Попов. Паричната награда за най-бързия в етапа връчи навигаторът на Иван Царски – Лука Гарчев. Класирането в суперспециалния етап „Иван Царски“ бе извън резултатите за генералното. В него, както и във всички останали етапи, най-бързи бяха Пламен Стайков и Рафи Кадир.

Екипажът на Флат Аут с Skoda Fabia Rally 2 спечели рали-спринт Бесапара, втори кръг от националния шампионат. Тандемът натрупа преднина от 23,5 сек пред Мартин Сурилов и Здравко Здравков със Citroen C3 Rally 2. Трети в генералното класиране и първи в RC4 станаха Денис Станчовски и Недялко Сивов с Peugeot 208 R2, на почти 4 мин зад победителите.

В клас RC5 спечелиха Петър Йорданов и Любка Йорданова с Renault Clio Rally 5, за които това бе първа надпревара с новия им автомобил. В RC3/N първи са Динко Иванов и Живко Желев със Citroen C2 R2, а в НС3 победата отиде при Иван Иванов и Румен Иванов с Honda Civic Type-R. В НС2 първи са Пламен Панталеев и Красимир Механджийски с VW Polo. Първи в отборното класиране е АСК Флат Аут, втори е АСК Престиж, а трети Ара Моторспорт.

Наградите за победителите връчи златното момиче на България и олимпийска шампионка от Рио де Жанейро Ренета Камберова, която отговаря за спорта в Община Пазарджик, един от основните партньори на състезанието.

 

Subaru Solterra

 

Вече ви представихме Toyota bZ4X, сега е ред на идентичния брат-близнак Subaru Solterra. Този път имаме възможност да караме модела на дълъг път и също с новия ъпгрейд на софтуера, който обещава по-ефективен разход. Решихме да проверим.

Subaru обича да се заиграва с небето. Емблемата на компанията е съзвездието Плеяди, а Solterra съчетава в едно латинските имена на Слънцето и Земята. Какво по-подходящо име за автомобил, който не отделя вредни емисии по време на експлоатацията и спасява планетата?

Колесната база е 2850 мм и на задните седалки е сравнително широко. Подът отзад е равен поради липсата на тунел за трансмисията. Разполагате дори с режими за офроуд, макар клиренсът да не е висок, но пък нямате притеснения при кал и сняг. Все пак това е Subaru. Бутоните в салона изглеждат като от 90-те години, дизайнът на салона е странен, но удобен за използване. Единствено ни липсва голяма жабка, в която да влязат сервизните книжа на колата, в съществуващите ниши така и не могат да се съберат.

Subaru Solterra използва два синхронни мотора с постоянни магнити, с мощност по 80 кВт и 169 Нм. Разположени са да двете оси, така че традиционното 4х4 за компанията продължава и тук. Платформата е съвместно разработена от Toyota и Subaru.

Батерията на Subaru Solterra е 71,4 кВт/ч, работи на 355 волта. На прав ток според производителя зареждате за 30 мин до 80%. При нас от София тръгваме към Пазарджик на 70% оставащи от батерията. На извънградско от Банкя към София автомобилът постига 11,9 кВтч/100 км, което е изумителен резултат. Все още не е жега и не пускаме климатика. С него пробегът се увеличава на мига с 40 км.

В столицата нараства на 13,7 кВтч/100 км, пускаме круизконтрол на 120 км/ч, но тази скорост не можем да поддържаме дълго и е нужна по-висока заради интензивния трафик. Или по-ниска с пъплещите коли с ДВГ в дясната лента със 70-90 км/ч, което не ни е по вкуса. В Пазарджик влизаме на 14,7 кВтч/100 км, на 46% оставаща батерия и 160 пробег. В трип компютъра показателят е 15,1 кВтч на 100 за 105 км и пътуване 1 час и 7 мин. Зареждаме на Финес в Пазарджик от 44 до 80% за 20 мин и 20 лв. Предстои ни изкачване за 30 км с непрекъснат наклон. Или най-тежко за един електрически автомобил. До язовира Батак средният разход се покачва на 17,9 кВтч/100 км, пробегът става 61% и прогнозата е да остават 254 км. На връщане за 30 км надолу връщаме само 2% в батерията от рекуперацията, но пробегът не се променя.

Тръгваме обратно към София, но през стария път през Белово, през Горни окол и Самоков. С висока скорост достигаме до Белчин на 18%, разходът вече е 16 кВтч/100 км на наш стил на каране без никакво пестене. Разчитаме на зарядната станция в ходела, ако случайно не тръгне, имаме опция за Елдрайв в Самоков. С оригиналния кабел станцията отказва да стартира зареждане, вероятно грешка някъде в системата, защото сигналът на колата е зелен и би трябвало да стартира. В случая станцията се управлява от рецепцията на хотела и трябва да бъде пусната в рамките на 60 сек. от поставянето на кабела. След многократни опити, домакините от Белчински извор предлагат да използваме техния кабел от старо Renault Kangoo и с него зареждането тръгва на променлив ток. Няма индикация колко време ще е необходимо за пълненето на колата, но на сутринта имаме 100% и 415 оставащи километра пробег. На връщане през магистрала Струма и Дупница караме на пълна газ, а разходът скача само на 18 кВтч/100 км, а батерията връщаме на 64 оставащи процента.

Резултатът е доста изненадващ спрямо брата на Toyota, който така и не падна под 17 кВтч/100 км, при това без много натискане. Определено ъпгрейдът на софтуера е свършил чудесна работа и автомобилът вече има разход, с който спокойно да прогнозиране и да карате на дълъг път, без да се притеснявате от скоростта. Прекъсвачът тук е на 172 км/ч, но легално можете да карате с тази скорост само в Германия. Шасито се държи чудесно по планинските пътища, с планки регулирате степента на рекуперация и успявате да се възползвате, ако пред вас изникне бавно движеща се кола.

Subaru Solterra определено ни изненада с динамика и неочаквано нисък разход на енергия.

 

Ford Focus ST

 

Ускорението от 0 до 100 км/ч за 5,7 сек по заводски данни е далеч от световния рекорд. Ние успяхме да запишем и малко по-бавно време. Но Ford Focus ST е абсолютен гений не в права линия, а в завоите. Тестван на Нордшлайфе и с опционалния Track Pack това е машина, от която не искате да слизате. Усещате го като най-доброто, на което е способно развитието на хотхечовете и апогей, преди да преминат на хибридно и изцяло електрическо задвижване.

Спортната версия стъпва на серийния обновен Focus през 2021 г. Създадена е от спортния отдел Ford Performance. Отвън има напълно променен екстериор, стилни аероелементи и нови джанти. И както в предходните издания има специфичен цвят, тук той се казва Mean Green. Горната и долната част на предната решетка са с дизайн на пчелна пита, има големи странични отвори, престилки и оптимизирани спойлери. 19-инчовите алуминиеви джанти са специални и произведени в процес, който уплътнява алуминиевата сплав, за да запази якостта и да увеличи устойчивостта на удар, като същевременно се използва по-малко материал за по-лека сплав. Така масата е с 10% по-малко, а здравината по-голяма.

Седалките са също създадени от Ford Performance, но освен подходящи за спорт, имат и одобрение от германския институт за здрави гърбове. Което означава, че може да пътувате на дълъг път с хотхеч. Седалката има регулиране в 14 посоки, от които 4 в лумбалната зона. Предлага се и отопление. Багажното пространство е цели 1653 л, когато свалите задния ред седалки.

Инфотейнмънт системата използва SYNC 4 и 13,2-инчов сензорен екран на централната конзола. Най-накрая Ford заложи на по-големи дисплеи. Свързва се бързо със смартфон, разполагате с физически бутони за бърз достъп.

Моторът е 2,3-литров EcoBoost бензин с 280 к.с. и 420 Нм. Използва туин-скрол турбина, а 6-степенната механична кутия има антилаг и ревмач. При превключване оборотите автоматично се поддържат високи, за да няма загуба обороти. А това е необходимо, защото педала на газта е далеч от спирачката и при смяна не можете да ги натискате и двата с десния крак. Като опция се предлага и 7-степенен автомат с планки на волана, който със сигурност е по-бърз, но механиката е по-забавна в планината.

Предницата се намества чудесно, благодарение на диференциал с ограничено приплъзване, който работи в синхрон с постоянно адаптивно окачване. По 500 пъти в секунда то реагира на настилката. Затова спокойно настъпвате в завоите, шасито е с отлична стабилност, няма силно дърпане на волана заради предното предаване и също недозавиване.

Като опция може да поръчате амортисьори KW Automotive, които идват с пакет Track Pack за допълнителни настройки. Те ще ви свършат чудесна работа, ако карате в тракдни. Track Pack също така има 363-милиметрови предни спирачни дискове и спирачни апарати Brembo. Пружините пък са с 50% по-твърди и свалят клиренса с 10 мм спрямо стандартния Focus ST.

От волана регулирате режимите, или от конзолата. В нормален шасито също е твърдо, но минавате спокойно през неравностите. При превключване на дисплея се изобразява интересна анимация, която е различна за всеки един режим. Нямате еко, освен нормален има Slippery, Sport и Track. На последния виждате конфигурация на пистата Силвърстоун и има защо. Системите за сигурност са изключени, а над 5000 об/мин при отпускане правите пуканки. Режимът трак е толкова пристрастяващ, че не искате да се върнете обратно на другите и само дъжд може да ви накара да го направите.

Ford Focus ST определено е кола за каране, за тези, които обичат скоростта. Олдскул – предно предаване, висока мощност, хотхеч, механична кутия. Все по-малко ще чуваме тези думи заедно.