АвтоФест

Авто Фест, 23.06.2023: Тестваме електромобили с трудни имена - Audi Q8 Sportback e-tron и Toyota bZ4X

От Атанас Марков Атанас Марков Журналист
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор

Audi Q8 Sportback e-tron

 

Новата политика при наименованията на Q моделите гласи, че за двигателите с вътрешно горене остават нечетните цифри, а за електрическите - четните. Поради това имаме и две версии на каросерията на Q8. Дизайнерите са се погрижили цифрите да са една от малкото признаци, по които ще различавате двата типа задвижване. Погледнете го - новото Q8 e-tron прилича ли ви на електромобил и лесно ли бихте го различили от „нормалните“ (в кавички) Q модели на Audi? Може би точно това е причината и да е едно от най-добре изглеждащите електрически SUV-та на пазара в момента.

Разликата в практичността се изразява в малко по-малкия багажник - 528 л в Sportback версията, спрямо 569 л за стандартното Q8 и една идея по-схлупения покрив на задните места. Въпреки него просторът отзад е завиден.

В интериора също трудно бихте открили разлики. Той е почти идентичен с този в досегашното Q8, който може би малко изпревари времето си по отношение на дигитализацията. Тук бутони в истинския смисъл на думата няма, а всичко са чувствителни на допир екрани, които за радост щракат при натискане. Все пак от Audi са помислили и за ергономията като са изкарали на отделен екран отдолу климатика и другите по-важни чисто автомобилни функции, които трябва да си ви налични бързо и интуитивно, а горният е останал предимно за развлеченията.

Задвижването е поверено на два електромотора - един на предния и един на задния мост. Общата мощност е 408 к.с. и незабавен въртящ момент от 664 к.с. при задвижване на четирите колела. Така огромното SUV „вдига“ 100 км/ч за 5.6 сек.

Серийното въздушно окачване е получило нови настройки, а кормилната рейка е с променено предавателно число за по-динамично управление. И това определено се усеща на пътя.

Обещаваният пробег с пълна батерия е до 600 км, тъй като батерията е с капацитет от 114 кВтч, от които 106 използваеми. Батерията може да бъде зареждана на станции с мощност до 170 кВт, благодарение на което Audi обещава заряд от 10 до 80%, достатъчен за изминаването на 420 км, само за 31 минути. Освен това инженерите са успели „освободят“ по-голям процент от капацитета й – докато в миналото клиентите можеха да разчитат на около 90 процента от ресурса, вече тази стойност е нараснала до 93, а това също играе роля за увеличението на пробега.

От Audi обещават консумация в смесен цикъл между 20.6 и 24.4 кВтч. Разбира се знаем, че при електромобилите тя зависи в още по-голяма степен, отколкото при ДВГ-тата, от магарето зад волана, атмосферните условия, релефа и какво ли още не. Така обещаваните 600 км биха могли да бъдат и 300, ако карате както повечето шофьори на подобни автомобили у нас.

Ако трябва да обобщим Audi Q8 Sportback e-tron изглежда страхотно, предлага модерен, функционален и много качествено изпълнен интериор, върви здраво, вози чудесно, може да стигне сравнително далеч и дори предлага прилични офроуд възможности. Минуси - не можете да го напълните „догоре“ за 5 мин. на бензиностанцията, а и не са много хората, които биха могли да си го позволят.

 

Toyota bZ4X

 

20 години отне на Toyota да разбере, че няма как да пренебрегне електрическите коли. Второто поколение Prius се появи през 2003 г. и то бе първото за хибридния модел, продаван глобално. Оттогава японската компания заложи изключително на самозареждащата технология и не пропускаше възможност да определи бъдещето на електрическите коли с батерия като фикция. Но пазарът казва друго. И докато тече развойният процес за няколко модела, Toyota се споразумя с традиционния партньор Subaru, създал една от най-великите и забавни коли в историята за тях, да направи и първата им електрическа кола.

bZ4X е с име на модел принтер, но може да бъде разшифровано като beyond zero, 4 идва от еквивалентния по размер RAV4, а X е символ за кросоувър. Сложно нали? Все пак говорим за Toyota.

Платформата е изцяло нова и изцяло предназначена за електрически коли. Батерията е вградена в шасито в пода. Предлагат се две версии. С предно и 150 кВт мощност и 4х4 с 80 кВт мотори отпред и отзад, каквато е тестовата ни версия. Общата мощност е 218 к.с. и 337 Нм. 

Капацитетът на батерията е 71,4 кВтч, има водно охлаждане и постоянно следене на температурата. Според Toyota за 10 години ще бъде съхранен поне 70% от капацитетът, което е важна новина за желаещите колата в Горубляне на бъдещето. Стандартният пробег е 516 км за предното предаване и 470 км при 4х4. На АС пълните с 6,6 или 11 кВт. На бърза станция зареждате със 150 кВт, или за около 30 мин. На 230 волта, но при 34 ампера у дома, ще заредите за 9,5 часа. Като опция се предлага и соларен панел на покрива.

Дизайнът е приятен, но тук има голяма намеса на Subaru. Пластмасови панели създават офроуд силует, фаровете са присвити с красив елемент сякаш от афтърмаркет тунинг. Отзад има двоен спойлер в края на покрива и още един двоен под стъклото. Стоповете са огромни и с форма на бумеранг.

Салонът има огромен дисплея 12,3 инча, отнема време докато свикнете с работата с роторния бутон за управление на трансмисията.

Отвътре е сравнително широко. Колесната база е 2850, което е със 160 мм повече от RAV4. Багажникът е 452 литра, а седалката се дели в съотношение 60:40.

Ускорението е плавно, до 100 км/ч са ви необходими 6,9 сек, което не е рекорд. Разходът ни е 19 кВтч на 100, което е сравнително висока цифра, макар компанията да използва огромно ноухау в електрификацията за оптимизиране и редуциране на загубите от мотора и инвертора. X режимът е за офроуд и според означенията за сняг и кал, при скорост до 20 км/ч, има и Grip Control при двойно по-ниска скорост. Но все пак не забравяйте, че това не е Land Cruiser и клиренсът няма да ви позволи преминаване през коловози, дори колата да е екипирана с отлична система за разпределяне и подаване на въртящ момент.