АвтоФест

Авто Фест, 2.06.2023: Citroen C4X и Mercedes-Benz T-class

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Global_And
Атанас Марков Атанас Марков Водещ

Citroen C4X

24 сантиметра не са никак малко и не говорим за известната шега с жените и паркирането. Citroën C4 X е по-дълъг от стандартния C4, който ви представихме преди 2 години, с точно 24 сантиметра. Реално това е L версия, сякаш идваща от китайския пазар, а Citroën запълва нишата до С5Х. И по традиция не прави традиционен хечбек или седан, каросерията е нещо средно между комби, хечбек и кросоувър. Също и с увеличената дължина е нараснал обема на багажника, от 380 на цели 510 литра.

Отвън автомобилът е същият както стандартния С4. Има двойни фарове, светлинният подпис е във формата на шеврон. Хромирани лайсни отпред красиво акцентират в предната част и преминават в логото на компанията. Отстрани има характерния еърбъмп, стоповете също са вдъхновени от шеврона. Вратата на багажника има вграден заден спойлер.

Разликите идват от по-издължения и елегантен профил, напомнящ и на купе, но пък задницата е станала доста по-обикновена от тази на стандартния С4 и дори леко напомня на бюджетника C Elysee.

С4 Х също има новия инфорaзвлекателен интерфейс My Citroën Drive Plus, който дебютира в C5 X.

Доста умно е измислено панелчето за телефона ви - поставка за безжично зареждане, нормално USB отдясно и USB-C отляво. Така независимо с какво устройство разполагате ще сте сигурни, че ще можете и да го заредите, и да го клонирате на основния екран. За свързване с Apple CarPlay и Android Auto не ви е необходим кабел. Нито допълнително заплащане като при Мерцедес, например.

При стартиране всеки път трябва да натискате ОК на съобщението за запознаване със системата, воланът има елипсовидна форма и захващането е само с един огромен лъч с пияно лак. На вратите има мек текстил, който подсилва стила, седалките са красиво оформени и също подобно на Opel и Peugeot осигуряват чудесен съпорт за гърба. Което бихте оценили доста на дълъг път. Изненадата тук е, че имате дори масаж на шофьорската седалка.

Всъщност масаж има дори и за пасажерската седалка, макар да не е особено впечатляващ. Citroen винаги са обръщали особено внимание на комфорта на креслата си и тези не правят изключение. Те са по-широки от обикновено с вътрешност тип мемори пяна и са изключително удобни. Не държат стабилно в завоя, но ви отпускат меко като канапето в вкъщи. Но както каза Наско, откакто Stelantis придоби и Opel, започнаха да ползват и тяхното ноухау за седалките, което е получило сертификат от немската асоциация за здрави гърбове AGR.

Предните седалки имат подгряване.

Жабката пред пътника отпред е разделена на две, горната част се отваря бавно като в премиум автомобил, долната поема по-обемисти предмети.

Чекмеджето отгоре е предвидено за таблет, за който се предлага и специален калъф, който може да бъде закачен като екран пред пасажера на специална стойка.

Моделът идва заедно с напълно електрическата версия, която в някои европейски пазари е единствената, която ще се предлага за варианта Х. Но тук още не сме узрели за това. И в гамата има бензинови и дори дизелови мотори, което е все по-голяма рядкост за индустрията. Електрическият автомобил има пробег до 360 км, а мощността е 136 к.с., колкото на всички електрически коли в групата.

При нас моторът е бензинов 1,2, 3-цилиндров със 130 к.с. Базовата версия е със 100 к.с., но дори и при нас в топ нивото се усеща недостатък на поне 20 к.с. при изпреварване. Моторът се замисля леко заради турбо дупката, но при по-високи обороти има скорост.

Според мен пък, двигателят е повече от адекватен за подобна кола.

Citroën С4 може да бе властелин в ралитата за повече от десетилетие, но серийният вариант определено не е бърза кола и за спорт. А семеен автомобил, чиито клиенти ще се радват на новото окачване Citroën Advanced Comfort. Ходовата част филтрира чудесно пътя и имитира легендарното хидро-пневматично окачване, без да има сфери. Но пък на дупки и неравности има силно тропане.

Автомобилът има до 20 системи за асистенция, осигуряващи безопасност и спокойствие за шофьора и пътниците.

Цената на Citroen С4 X започва от малко над 48 хил. лв., а версията със 130 к.с., която караме ние - от близо 56 хил. лв. с ДДС.



Тестът на Mercedes-Benz T-class вижте във видеото.