АвтоФест

Авто Фест, 19.05.2023: Тест на Zeekr 001, Dacia Spring Extreme и репортаж от ретро ралито Tour Amical

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Атанас Марков Атанас Марков Водещ
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор

Zeekr

 

Електрификацията на индустрията определено отвори вратите на нови играчи. Tesla стана хегемон в сегмента и изпревари по пазарна капитализация вековни производители, а Китай не смята да стои безучастен. Сред новите и свежи предложения е Zeekr, изцяло електрическия бранд на Geely, собственик и на Volvo, Polestar и Lotus. Zeekr е реално подразделение на подразделението Lynk&Co, един от водещите по продажби производители на SUV модели в Китай. Първият модел с име 001 използва новата платформа Sustainable Electric Architecture, на която е и бъдещият Polestar 3.

Компанията го определя като първото в света спортно комби, но спокойно може да мине за кросоувър и SUV. Реално истинският SUV модел на компанията е с име Х, колко нестандартно и случайно избрано. Брандът все още не се предлага официално в Западна Европа, а първите страни, в които ще влезе, са Холандия и Швеция, още тази година. Подобно на Tesla и останалите китайски компании ще се разчита на директни продажби без представителства. У нас автомобилът, който тестваме, е внесен от Грузия, защото все още няма европейско типово одобрение. Цената му е 55 000 долара, а регистрацията с данъците само 600 долара.

Дизайнът е изумително добър, сякаш идва от компания, която прави автомобили от десетилетия. Фаровете са издължени, предната част прилича на първият Fisker, отзад има цял стоп от едната до другата част със сложни 3-измерни елементи в него. Отстрани има кристални лайсни, на които можете да изписвате и съобщение. Не ни се мисли какво може да роди българският гений с тази екстра на пътя. Аерокоефициентът е 0,23, което е страхотен резултат и вероятно е ползван ноухау от Lotus.

Отвътре автомобилът е още повече изненадващо добър. Стартира се с карта като Tesla, вратата се отваря автоматично като BMW i7. Дори Mercedes изостава с това и тепърва го предлага в S-class. Салонът е луксозен и уютен. Използвани са формите от аналогичният модел на Lynk&Co, има стандартен скоростен лост, което ни изненада, но останалите функции се контролират от централния сензорен дисплей. Голям е цели 15,4 инча, доминира в цялата кабина. Точно като в Tesla и тук също е лесно да се ориентирате, макар доста от менютата и подменютата да са на мандрин.

Задвижването е на двете оси с два мотора, а мощността 544 к.с. Максималният въртящ момент бе намален от компанията от 768 на 686 Нм. Масата е 2290 кг и се усеща като тежко купе. Но въздушното окачване върши чудесна работа. Особено по неравните отсечки в стария Пловдив. По нищо ходовата част не отстъпва на електрическите модели на BMW и Mercedes, дори в завоите. Клиренсът е между 117 и 205 мм. На спорт шасито е стегнато, а ниският център на тежестта помага за повече стабилност. Ускорението до 100 км/ч е само 3,9 сек, което е съизмеримо с BMW i4 M50. Максималната скорост е ограничена чак на 200 км/ч. Батерията е 100 кВтч и спокойно минава над 600 км. При нас на 53% батерия имаме над 350 км оставащ пробег, а опитваме спортния режим, който е доста сходен с ludicrous на Tesla, като че спокойно на галене ще минете и 800 км, а по-спокойните може и да доближат 1000 км при градско каране.

Освен динамичен и комфортен режим, има още еко, сняг и офроуд. И естествено режим за каране с един педал, при който рекуперацията е най-силна.

Интересна е способността за зареждане – цели 360 кВт на свръхбърза станция. Все още у нас нямаме подобна, но пък вече има 300 кВт, но в София, и този автомобил има капацитета да използва пълната мощност, един от много малкото модели на пазара, които могат да го направят.

Браво на Zeekr и Geely, две имена, които не присъстват официално у нас. А какво ли ще се случи, когато дойдат…



Dacia Spring Extreme



Най-продаваният електромобил у нас и трети в Европа - Dacia Spring увеличи мощността си с почти 45% и вече се предлага и във версия с „цели“ 65 к.с. И за да е сигурно, че ще се отличавате, новият двигател ще се предлага само в авантюристичната линия на марката Extreme.

Двигателят е същият, но трансмисията е претърпяла по-сериозни промени. От Dacia обясняват, че тя умножава въртящия момент, предаван към колелата, осигурявайки по-доброто ускорение и рекуперация в по-широк диапазон. Интересното е, че тук въртящият момент всъщност е намален от 125 до 113 Нм, в сравнение с версията с 45 к.с., но ви е наличен в почти двойно по-широк диапазон от обороти - между 500 и малко над 4000.

Причината за този пробег от толкова малка батерия е, че колата тежи едва 970 кг и изразходва само 14.5 кВтч на 100 км според данни на производителя. Каква е реалната цифра не можем да кажем поради липсата на бордови компютър.

Според изчисленията на компанията, направени сред клиентите на Spring, те изминават средно по 31 км на ден, със средна скорост от 26 км/ч. Така напълно заредена батерия би им стигнала за цяла седмица. Те обаче предпочитат да я зареждат по-често и 75% от тях го правят основно вкъщи. Което у нас означава, че използват евтиния битов ток. Също както и досега, на бърза зарядна станция Spring може да поеме до 34 кВт, които да ви осигурят до 80% заряд за около час.

Цената на Spring Extreme с 65 к.с. започва от 46 000 лв. с ДДС.

При Jogger обаче с пакета Extreme получавате и малко технология - функция за контрол на сцеплението, наречена Extended Grip. Чрез регулиране на електронния контрол на стабилността тя ви осигурява малко по-добро сцепление по неравни повърхности.

Особено интересен обаче е Пакетът за сън за Jogger. Той дава възможност да превърнете пътническото отделение в спалня само за няколко минути. Наличен е както за 5, така и за 7-местната версия, но двете подвижни седалки на третия ред трябва да се извадят, преди да може да се монтира. Пакетът е изработен от дърво и се състои от три основни компонента: двойно легло с матрак 190х130 см, което може да се постави без чужда помощ за по-малко от две минути, рафт и отделение за багаж с вместимост 220 л. С него получавате затъмняващи щори за всички прозорци, за да не ви прониква светлина докато спите, а и да се лишите от любопитни погледи.

Може да поръчате и интелигентна палатка, която се свързва към Jogger, когато багажникът е отворен, и осигурява допълнително пространство за спане. Цената на сгъваемото легло обаче е цели 1590 евро, а на палатката още 400 евро. При това, ако ги поръчате заедно с Jogger. Ако ги добавите в последствие се очаква да са още по-скъпи.