АвтоФест

Авто Фест, 12.05.2023: Тестове на Suzuki S-Cross и VW Arteon и репортаж от Рали-спринт Дряново

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Global_And
Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Атанас Марков Атанас Марков Водещ

Все по-рядко в днешно време се срещат коли, които изповядват традиционните автомобилни ценности, особено когато става въпрос за надеждно задвижване. Днес караме Suzuki S-Cross - един представител на старата школа, при това в най-добрия смисъл на този израз. Можем да го наречем повдигнат хечбек с 4х4, но трендът в момента гласи, че това е компактно SUV. А компактните SUV-та с 4х4 вече са си екзотика.

Дизайнът е европеизиран. Залага на чистотата на линиите и ясното излъчване, а не на азиатската претрупаност и както обичаме да казваме тук - „изчанченост“ на формите. За залитането му извън пътя пък говорят големите квадратни арки на калниците с протектори. Едно от малкото сузукита, за които с ръка на сърце можем да кажем, че изглеждат добре.

Отвътре е още по-ясно подредено. Сензорен екран отгоре, интеграция на смартфон с помощта на кабел, изнесен климатик отдолу, мултифункционален волан, ясно четими аналогово-дигитални уреди зад него. Какво друго всъщност му трябва на човек - ясно, чисто, лесно за употреба. Може би технократите биха искали по-голям екран и безжична интеграция със смартфон, но и такива се предлагат при най-високото ниво на оборудване. Материалите не са от скъпите, но в никакъв случай не дразнят с ниско качество.

Пространството в салона е повече отколкото очаквате на фона на сравнително скромните външни габарити. Петима възрастни се побират напълно спокойно отвътре, което може би се дължи на по-високия таван. Пътниците отзад дори могат да си регулират наклона на облегалката. Като опция може да поръчате панорамен покрив с дължина от 1 метър, от които 56 см се отварят. Багажникът с неговите 430 л превъзхожда с малко средните стойности в С сегмента, но трябва да имате предвид, че обемът му е предимно във височина и може да срещнете трудности с по-обемисти товари.

Двигателят е с обем от 1.4 л с турбо. Той достига 129 к.с. мощност ит 235 Нм въртящ момент.

И с това се изчерпват опциите при избора на двигатели. Скоростната кутия на тестовата кола беше 6-степенна ръчка, но се предлага и 6-степенен автоматик. Благодарение на това, че максимумът на въртящия момент ви е наличен още от 2000 об./мин., педалът на газта е отзивчив, а освен това колата е лека - тежи малко под 1300 кг и така се придвижвате с достатъчна пъргавина. Но двигателят не е съвсем от старата школа, тъй като има лека електрификация, благодарение на 48-волтовата мека хибридна система. При нормални условия на шофиране тя подобрява разхода на гориво, като намалява въртящия момент на ДВГ-то и компенсира с електрическия мотор със собствена мощност от 14 к.с. Когато водачът се нуждае от бързо ускорение пък подпомага въртящия момент с допълнителен Boost като подобрява реакцията и ускорението.

Най-важното обаче е, че имате 4х4 задвижване при това със заключване на въртящия момент между двата моста. Тоест с това непретенциозно изглеждащо Suzuki може да засрамите по-голямата част от съвременните SUV модели извън пътя. Стандартно системата задвижва предния мост, за да пести гориво, но сензорите на ESP постоянно следят за превъртане на колелата и при нужда изпращат въртящ момент и към задния мост.

В заключение - може би сме малко отегчени от посоката, в която е поел автомобилният свят. На форма, зад която не се крие съдържание, когато говорим за SUV сегмента. На излишна претрупаност с объркващи технологии, дигитализация, амбиентни осветления и прочее ненужни неща, когато говорим за интериор и технологии. На недоразвита електрификация, която направи колите да тежат като паметници и ги накара да пъплят по магистралите, за да достигнат до следващата колонка, на която пак като паметници да си отвисят с часове, когато говорим за задвижване… Suzuki S-Cross се надсмива над всичкия този фалш със семплата си откровеност и точно затова ни хареса.

 

Volkswagen Arteon

 

Групата на Volkswagen има интересни модели Гран туризмо в гамата си. Начело с Bentley Continental GT, но също и Porsche Panamera, Audi А7, за клиентите с по-малко средства обаче има нещо по-различно със сходна концепция. Volkswagen Arteon е наследник на Passat CC, 4-врато купе с врати без рамки на стъклата. По-дълъг, по-широк и по-нисък. Да, не е типичното Гран туризмо, има 4 врати, мощността не е голяма, но е стилен начин да прекосявате континенти. Ние поехме към Гърция и ферибота на Александруполис, а оттам към Самотраки.

Тестовата ни версия е фейслифта, 2,0-литра бензин с предно предаване и базовата мощност 190 к.с. Със сигурност на R версията с 320 к.с. повече ще приляга името Гран туризмо, но пък тук можете да се насладите на доста нисък среден разход. Даже изненадващо нисък. При началото на пътуването ни пробегът е 880 км, на 200 км не само не е спаднал, а се е качил на 1100 км. Перпетуум мобилето на Volkswagen показва, че гори 3,7 л/100 км по магистрала среден разход, което е изумителен резултат. Естествено постижението не е на спортен режим, който реално само вдига оборотите и втвърдява кормилната рейка. А на еко, при който имате много ефективна инерция, в която не горите нищо, макар да сте на скорост. Системата ви индикира реенето с индикация Еко и просто буквата Е на таблото. При леко натискане на спирачката връщате на скорост според терена, а ако искате да продължите с инерцията – интересно в случая, леко чуквате педала на газта.

При преминаването през Родопите до Егейско море качваме на умопомрачителните 4,8 л/100 км за 400-те километра. И на Остров Самотраки пристигаме на същия пробег, на който сме и тръгнали. На пресечения терен разходът обаче скача до 10 л/100 км, на обратния път отново икономичният режим влиза в сила и дори с 40 мин чакане на границата на Маказа в София средният разход е 5,7 л/100 км, т.е. с почти литър повече отколкото на отиване, което е нормално заради по-голямото изкачване.

А Volkswagen Arteon е с доста стилен дизайн. Има LED светлинен подпис и фарове, които осветяват чудесно през нощта на различни секции, но това не се харесва от голяма част от шофьорите, които си мислят, че сте на дълги. Предната решетка е издължена, както и фаровете. Предният капак е огромен, все пак Volkswagen нарича Arteon Гран туризмо. Отстрани също има хромирани лайсни, лога R лайн, отзад стоповете също са издължени и свити. Фастбекът има електрическа задна врата, която прави товаренето на багажи лесно. Обемът е цели 565 литра.

Отвътре не е особено обемно, дори аз с моят нисък ръст усещам близостта на покрива, а шофьорската ми позиция винаги е най-ниската. При сядане винаги закачам и волана. Отзад също не е за високи хора, но пък има доста място в областта на краката.

Свързвате бързо и лесно смартфон със системата, има 700 ватово аудио harman/kardon, а амбиентното осветление има 30 различни цвята. Volkswagen са пословично добри в ергономията и тук бутоните са на правилното място. Тези за управлението на климатичната система са сензорни и приятни на допир. Воланът е с анатомична форма и чудесен в завоите, има и добра обратна връзка, макар предаването да е предно. Окачването е многоточково отзад, откъдето идва и доброто поведение. Със сигурност R line не е като R, но отново, с този Arteon можете да прекосявате континенти и за разлика от другите модели в групата, няма да ви излезе цяло състояние.

Вижте целия епизод във видеото.