АвтоФест

Авто Фест, 07.04.23: Тест на Mazda CX-60 diesel и Overdrive Lap Battle от Серес

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Global_And
Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ

Дизелът беше преждевременно убит. В момента, в който технологията беше на върха, почти всички производители наливаха милиарди, за да я развиват, дойде неясно откъде дирижираният скандал „Дизелгейт“, от който започна обръщането на автомобилния свят с краката нагоре. Европейските чиновници също избързаха с несъобразената с реалността зелена сделка и скоро ще можем да купуваме само автомобили, които не е ясно къде и с какво ще зареждаме и докъде ще могат да ни закарат.

Като истински самураи обаче от Mazda вървят по свой път. В момент, в който повечето автомобилни производители се отказват да инвестират в разработки на двигатели с вътрешно горене, те изкарват изцяло нов, супермодерен дизелов двигател. И то такъв, който да подхожда на новия път на самураите, водещ право в премиум сегмента - СХ-60.

Той е с обем от 3.3 литра, редови 6-цилиндров. Конските сили са 254, нютоните 550, задвижването към четирите колела, а трансмисията 8-степенен автоматик. Страхотна задвижваща конфигурация, да се чуди човек, защо вече не ги правят такива. Ако причината са еконормите, то тази кола в момента покрива стандарт Euro 6d, а само с добавянето на един чип е готова да покрие и следващия Euro 7.

Сигурно сами се досещате, че въпросният редови 6-цилиндров мотор е поместен надлъжно, осигурявайки класически спортен баланс на купето, макар и в SUV форма. Той е разработен според концепцията на японците rightsizing или в превод „правилно оразмеряване“, която е точно обратната на повсеместния downsizing, обхващащ двигателите с вътрешно горене където все още са останали такива. Освен че подобрява изходните характеристики чрез увеличения обем на двигателя, Mazda е проектирала агрегата да използва излишния въздух за подобряване на горенето. Новата, изключително иновативна технология на горене, наречена DCPCI (Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition - превеждащо се като контролирано разпределение на частично смесено възпламеняване с компресия), допълнително подобрява ефективността на двигателя, емисиите и икономията на гориво, постигайки топлинен коефициент на полезно действие от над 40% в значителна част от работния диапазон на двигателя. Сложните инженерни техники могат да се обяснят с точно четири думи - въври много, гори малко. Спринтът до 100 км/ч отнема 7.4 сек. за версията с 4х4, която караме ние, а разходът по каталог е 5.2-5.3 л на 100 км.

Всъщност благодарение на меката хибридна технология в моменти на максимално ускорение въртящият момент става цели 750 Нм, тъй като електромоторът, интегриран в 8-степенната автоматична скоростна кутия, осигурява допълнителен Boost от 200 Нм. В режим на леки натоварвания и бавна скорост, той отменя дизеловия мотор, спомагайки за икономията на гориво и вредни емисии.

Двигател, който наистина подхожда на първия истински премиум модел на Mazda. За разлика от плъг-ин хибриданата версия, която ни се стори леко тромава при управление, тук това усещане го няма. Отдаваме го на по-ниското тегло с 80 кг заради липсата на голяма батерия. Все пак колата си тежи 1.9 тона и е с висок център на тежестта, но въпреки това в завои се държи чудесно. Нали се досещате защо - акцентът е върху задното предаване, а надлъжно монтираният голям двигател балансира чудесно купето.

CX-60 е най-голямата кола на марката, предлагана в Европа. С дължината си от почти 4.75 м, широчина 1.9 м, височина 1.7 м и междуосие от 2.9 м, тя превъзхожда като габарити основните си конкуренти Audi Q5, BMW X3 и Mercedes GLC. По отношение на дизайна изобщо не е трудно да се види с просто око, че изглежда страхотно. Той е всичко друго, но не и азиатски. Умело съчетава чистотата на формите със смелото и ядосано излъчване.

Но истинският лукс е вътре. Концепцията е същата - чистота на линиите и много високо качество на материалите. Апликации от кедрово дърво, перфорирана кожа, истински метал, текстилно покритие на таблото, направено по японска занаятчийска техника за извезване на рогозки, меки, но солидни повърхности… И онази прецизна японска сглобка, която все още изглежда непосилна за французи, италианци, американци и др. За разлика от повечето нови автомобилни интериори тук подредбата е подчинена на функционалността и удобството при боравене. Затова 12-инчовият сензорен екран на централната конзола е хармонично „плъзнат“ върху таблото, а не пльоснат като телевизор. Климатикът е изнесен отдолу, за да не влизате в няколко менюта, ако ви потрябва, а инфоразвлекателната система се контролира и с физически бутони зад скоростния лост. Философията, че по-малкото е повече е силно застъпена тук, но облечена в луксозни материали. Единственото нещо, което не стои на мястото си е малко повечето матова пластмаса около скоростния лост, която контрастира на направо бутиковата обстановка отвътре.

Цената е висока, но сравнявайки я с другите нови коли си е направо разумна. Дизеловата Mazda CX-60 стартира от малко над 87 хил. лв. за версията с 200 к.с. и задно предаване и от 97 600 лв. за по-мощната версия с 4х4. В премиум сегмента, където реално колата се намира, по-евтино няма, а да не говорим, че и в непремиума вече има по-скъпи предложения.

Вижте и репортаж от Overdrive Lap Battle на пистата в Серес във видеото.