АвтоФест

Авто Фест, 24.03.2023: Тест на Ford Ranger Raptor

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор
Global_And
Атанас Марков Атанас Марков Водещ

Преди две години ви представихме предходното поколение Ford Ranger Raptor, спортна версия на пикапа на компанията, която разчиташе на туин-турбо 2,0 дизел. Сега нещата са напълно различни и новият модел е „най-рапторски“ от всички досега.

Ford Ranger Raptor може да се нарече феномен на европейския пазар. Това е един пикап, тунингован от звеното за моторен спорт на синия овал - Ford Performance за забележете - високоскоростен офроуд. Автомобил, създаващ асоциации с американските монстър тръкове, който събужда детското и в най-емоционално оперираните хора.

Сега компанията е успяла по някакъв начин да „финтира“ ограничаващите всякакъв ентусиазъм европейски еконорми и пуска второто поколение на Ranger Raptor с двигател, който вече му подхожда.

Посрещнете Ranger Raptor с бензинов туин-турбо 3,0 литра V6, с цели 4 режима на работа на ауспусите и окачване Fox Racing с активно действие. Честно казано отначало подходихме предпазливо към модела. Пикапите в нормалния свят се използват за работа, собствениците се интересуват от това какво може да се товари в легена и какъв е средният разход, а не настройката на окачването за спорт. Също така спортните коли и супер-бързите SUV-та са многобройни. В тази ситуация Ranger Raptor изглежда като актьор, за който няма главна роля, но когато го карате по-дълго разбирате, че спрямо него, другите на пътя изглеждат като филма победител в тазгодишните Оскари.

На фона на всички SUV-Кросоувъри-или-каквото-друго-се-сетите-3в1 скучномобили, модели като този стават все по-желани. Европейските производители вече нямат подобен наистина здрав и суров офроудър покрай опитомяването на Land Rover Defender и остават само две опции – Япония и САЩ. Най-новите примери, които карахме са Jeep Wrangler и друг представител на Ford – Bronco. VW Amorok и Mercedes X-Class нямат версии с подобни възможности. От своя страна и Ranger е станал по-комбинативен, защото имате място за 5 души при всичките му други способности. Да, дизеловия двигател изобщо не му отиваше, но проблемите са решени, а и изглежда доста добре с новия дизайн, стартирал от F150.

Решетката вече е масивна, рамкирана от С-образни дневни светлини и отвесни фарове под тях, разделени в два блока. Броните и праговете са подсилени, калниците раздути, а гумите огромни и „рошави“. С този оранжев цвят пък направо крещи отдалеч, че нещо не го слуша главата. Дизайн, респектиращ с могъщество и както вече споменахме - напомнящ силно на монстър тръковете.

Гумите обаче са нетипично комфортни и на асфалтов път с висока скорост. Отзад - в легена, който при нас е закрит и щората се управлява с дистанционно, може да товарите 652 кг, също да теглите каравана или ремарке до 2,5 тона.

Гумите са 37-инчови - в случая са BF Goodrich All Terrain. Веднага разбирате че  тук има потенциал. Те са едно от най-основните неща в офроуда и освен за сцеплението, отговарят и за просвета като най-лесното нещо, с което да го увеличите. Металната кора под двигателя също подсказва, че нещата са сериозни, но Ranger не изглежда прекален, а по-скоро уравновесен.

Маниаците от Ford Performance са се раздали и вътре. Спортни седалки с черно-оранжева тапицерия и лого Raptor, волан с перфорирана кожа на местата за захват и ралиджийски червен маркер в центъра (на 12 часа), големи керамични пера за ръчна смяна на предавките на 10-степенния автоматик. Наситената спортна емоция ви обзема още щом прекрачите прага - естествено с надпис Ford Performance. Геймърите много биха се зарадвали на изцяло дигиталното табло зад волана, което ви посреща с ефектни графики щом стартирате двигателя и заимствания от електрическия Mustang огромен отвесен сензорен екран на централната конзола с 12.3 инча диагонал. Ние обаче, предпочетохме да се насладим на любими рок парчета, които звучат още по-мотивиращо от луксозната аудиосистема на бутиковия датски производител Bang & Olufsen. Но най-вече на страхотния звук от спортната изпускателна система, който се променя в зависимост от избраните режими на шофиране или ръчно от един бутон в четири степени - тих, нормален, спортен или „Баха“, кръстен на легендарното офроуд рали.

От R бутона на волана разбирате какви са режимите на различните агрегати, имате отделни бутони за мотор, кутия, окачване и ауспуси, както в суперколите.

Позицията за каране е чудесна, дори и в много тежки преминавания през гората, обзорът е добър и виждате достатъчно от терена. Имате добър контрол, седалките се държат на място, в което боравите отлично с волана. Самият интериор изглежда съвременен с всичко необходимо и с него се борави лесно.

Времето за ускорение до 100 км/ч е 7,9 сек, а максималната скорост 180 км/ч. Което не е световен рекорд, но силата на колата е извън пътя. Там също може да ги постигне и поддържа. Моторът е монтиран ниско в самата рама шаси, има 292 к.с. и 491 Нм максимален въртящ момент при едва 2300 об./мин. Няма особено голяма турбо дупка, има и режим антилаг, настъпвате педала на газта и веселбата започва през 10-степенна автоматична кутия с управление през планки.

Спортните му амортисьори FOX вече могат да се настройват и ръчно в три степени на твърдост, в зависимост от това дали ще давате газ по пътищата или ще пружинирате по неравности. От подобна машина очаквате гигантско разклащане в завоите. Нищо подобно - справя се не по-зле от лека кола. Единственото различно е, че не усещате почти никакви неравности и през легнали полицаи може да „прелетите“ спокойно с 50-60 км/ч.

Раздатката е двустепенна, от роторен бутон на конзолата избирате режимите за кал, лед, пясък, сняг и каквото друго се сетите, също има отделен бутон дали да карате на задно, автоматично 4х4 или заключено 4х4, както и понижаващите предавки. Дори не се налага да заключвате диференциалите, за да минете през доста голямо изкачване с канали. От дисплея виждате работата на диференциалите, също имате и 360-градусова картина, за да не ударите камък или друго препятствие.

Разбира се, имате блокаж и на предния, и на задния диференциал, както и асистент за подпомагане спускането по наклон. Водачът може да избира между 7 режима на управление - нормален, спортен, за хлъзгави настилки като дъжд, трева и сняг, за още по-хлъзгави като кал и дълбоки коловози, за пясък, за катерене по скали и най-интересният, наречен Баха на легендарното офроуд рали.

Заключване на диференциали? Бавни предавки? В повечето случаи няма да имате нужда дори от тях – само с превключване на режим за кал, преминахме необезпокоявани през началото на едно от любимите трасета на офроудърите над Лукорско на една крачка от столицата в подножието на Стара планина – скалисто трасе с доста добри като големина канавки и оголени камъни – без нито едно замисляне и притеснение, че някъде по пътя нещо от шасито може да опре някъде. Тягата е достатъчна, просвета също, както и ъгъла на атака.

Карахме автомобила в единствените два истински зимни дни до момента и условия за високоскоростен офроуд нямаше. Но пък да се поровим в преспите съвсем не беше по-малко удоволствие.  Разбира се, нямаше как да не преминем само на задно и да изключим контрола на сцеплението, за да се порадваме как този гигант върти задница.

Функционалността на Ranger Raptor е впечатляваща. Двойната му кабина събира петима възрастни, а легенът отзад - внушителни като обем товари. Само трябва да съобразите, че за разлика от стандартния Ranger, който може да носи около тон, тук товароносимостта е намалена до около 700 кг заради спортното окачване.

Ranger Raptor не е евтин. Версията с двулитров мотор започва от над 144 000 лв., а тази с 3-литровия V6 от близо 156 000 лв. Може и да звучат много за пикап Ford, но сещате ли се за автомобил с подобни възможности, който да е по-евтин. Изобщо, ако се замислите, сещате ли се за автомобил с подобни възможности?

Реално Ranger Raptor вече е европейски мини F-150 Raptor - от истинските. Оръжие, с което освен да се забавлявате, може да ползвате и за полезна работа.

Истинските офроудъри не само никога не са били евтини, но и са задържали цената си през времето. В тези скучните ни времена, те стават още по-ценни и не се притеснявайте от загуба на стойност. Ако имате приключенски дух и „прелитането“ през магистралите не ви е по нрава, а поне веднъж в месеца искате да стигнете „е там“ на картата, независимо дали има път или не, то „малкия“ Raptor може много и изглежда добре на всичко отгоре.