АвтоФест

АвтоФест, 11.03.2023: Новото Peugeot 408 и легендарното Lamborghini Countach

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Global_And
Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Атанас Марков Атанас Марков Водещ

 

Peugeot 408

 

Георги Колев: Бяхме решили, че Peugeot са се отказали от моделите си започващи с числото 400, след като спряха производството на 407 през 2011 г. и година по-късно това на купе модификацията му. А и в съвременния свят седаните не се радват на особена популярност. Но годината е 2023-а и французите ни представят това нещо, което реално е много трудно да бъде поставено в някакъв сегмент.

Бихме определили новото Peugeot 408 като някаква смесица между повдигнат хеджбек или shooting brake комби със силно изразени SUV заемки и още по-силно изразена купе линия на покрива в задната част. Чак толкова, че дава основание на дизайнерите да твърдят, че в автомобила е вплетена и елегантността на седана. Нещо, с което определено бихме поспорили, макар да има и фастбек излъчване освен всичко изброено до тук. Но реално това е съвсем без значение, защото 408 определено изглежда впечатляващо. Французите се изкушават да кажат, че е без аналог, но вече го казаха за излезлия година по-рано Citroen C5X, който реално е абсолютно същата кола.

 

Атанас Марков: Посоката, в която тръгна Peugeot и Citroen може да изглежда странна, но е напълно релевантна на пазара. Кросувърите завладяха всичко и вече няма търсене на традиционни форми като седан и дори хечбек, затова и 408 се стреми да отговори на очакванията на клиентите на пазара.

 

Георги Колев: 408 е впечатляващ и като габарити, тъй като с дължината си от почти 4.7 м би бил поместен в D сегмента, ако можеше да бъде определен. Типичните вече дизайнерски акценти на Peugeot като „кучешките“ зъби на лъва (казано на шега), разсичащи предната броня и одраскванията от нокти, служещи като стоп светлини, са вплетени умело в тези форми, без да изглеждат кичозно. Имате и едни „котешки уши“ над багажната врата, които се явяват своеобразни тунели за главите на пасажерите отзад, за да не им опират в тавана. Джантите са основно 19-инчови, само за базовото ниво са 17-ки. Най-интересни обаче са 20-инчовите за GT нивото на оборудване на плъг-ин хибридните версии, които имат хипнотизиращ ефект при въртене. Но за него след малко. 

Отвътре ви посреща познатият обновен i-Cocpit от 308. В дигитално отношение той е доста впечатляващ. В по-луксозните нива на таблото пред водача грее, създаденият в България от американската фирма Visteon, екран с „живи“ 3D графики. От компанията твърдят, че те подобряват времето за реакция с половин секунда, тъй като му привличат по-настоятелно вниманието, което при движение със 100 км/ч се равнява на 15 метра. В по-ниските нива таблото е с нормалните 2D графики. Екранът на централната конзола също е нов и предлага страхотни резолюция и контраст. Диагоналът му е 10 инча, разбира се е сензорен, но най-интересни са изнесените под него виртуални бутони, наречени i-toggle. Те са за бърз достъп до основните функции и може сами да избирате какво и къде да сложите на тях. Макар и сензорни, са доста удобни за употреба. Под тях пък са запазени истински физически бутони за климатика и вентилацията, аварийките, достъп до основните асистенти на автомобила и за радост – колелце за усилване и намаляване на музиката, която в най-високото ниво на оборудване GT Pack идва от френския премиум производител Focal.

 

Атанас Марков: Пежо развива кокпита си от десетилетие, воланът е малък и удобен, за да виждате таблото, трябва да нагласите шофьорската позиция правилно. Според компанията това е оптималната позиция на очите и няма нужда от хедъп дисплей, с което доста хора не биха се съгласили. Вариантите на измервателните уреди са няколко и е чудесно, че можете да променяте бързо информацията, която виждате.

 

Георги Колев: Но най-големият коз е вътрешното пространство, особено на втория ред. Там пасажерите получават цели 188 мм място за коленете. Не вадете рулетката - това означава, че двама едри мъже без проблеми седят един зад друг. Споменатите котешки уши на тавана осигуряват и достатъчно място за главите. Само трябва да внимавате при влизане и излизане от автомобила заради скосената линия на прозорците, слизаща доста по-ниско от нивото на главата ви. В този смисъл един полицай, който да ви натиска главата като на арестант при влизане и излизане от автомобила може да ви спести някоя цицина.

Багажникът е с вместимост 536 л или 471 л за плъг-ин хибридните версии.

Задвижващите конфигурации са общо три към момента - базовата е с познатия от почти всички модели на французите от близо 10 г. 1.2-литров, 3-цилиндров бензинов мотор. Макар тук той да е в по-мощната си версия със 130 к.с., не подхожда на кола с такива габарити. Има и две плъг-ин хибридни версии, комбиниращи 1.6-литров, 4-цилиндров двигател, познат от повече от 10 г. (използван също и от BMW), във версии на мощност от 150 или 180 к.с., комбиниран с електромотор със 110 к.с. Общата изходна мощност на по-слабия хибрид е 180 к.с., а на по-мощния, който караме ние - 225 к.с. Скоростната кутия за всички двигатели е само една - 8-степенен автоматик Aisin.

С най-мощния хибрид 408 е приятно пъргаво, особено когато 12.4-киловатчасовата батерия е пълна. До 100 км/ч ускорявате за приличните 7.8 сек. и се радвате на електрически „ритници“ при изпреварване. Освен това може да изминете около 60 км само на ток със скорост до 135 км/ч. Управлението на колата е стегнато и приятно, а заради сериозното междуосие едновременно вози комфортно и стои стабилно в завоите.

 

Атанас Марков: След свършването на батерията и каране на режим Спорт, разходът доближава 10 л/100 км, което отново показва, че плъг-ин хибридите не са оптималното решение за дълъг път. Те просто осигуряват по-добро решение по отношение на времето за чакане за зареждане спрямо напълно електрическите коли. И говорейки за това, следващата година ще видим подобна версия и за 408. 

 

Георги Колев: Тъкмо колата започна да ни харесва и погледнахме ценовата листа. Базовата версия с 1.2 мотор започва от 69 хил. лв. По-слабият плъг-ин хибрид - от 87, а по-мощният от 93 хил. Нашата тестова кола беше почти 109 хил. лв.

Поглеждайки ценовите листи на BMW Серия 3 виждаме стартова цена от 78 хил. лв., а там базовият мотор е двулитров с 4 цилиндъра и мощност от 156 к.с. За 110 хил. пък получавате 3-литров двигател с 6 цилиндъра. В този смисъл Peugeot трябва още доста да се потрудят, за да покрият премиум претенциите си. Защото макар джантите да имат хипнотизиращ ефект, едва ли хипнозата може да е толкова сериозна, че да накара някой да избере Peugeot пред истински премиум автомобил. И в друг смисъл има още много какво да се желае - качеството на материалите.

 

Атанас Марков: Настина цената на 408 изглежда висока, можете да купите почти два базови Hyundai Tucson, но както казва и Жоро, Peugeot вече е с цената на BMW. Спокойно отивате и на дизелово Х3, но клиентите на французите са напълно различни от тези на баварците. И с новата дизайнерска идентичност моделите се харчат като топъл хляб, макар с цената на трюфели. От 20 продадени досега коли у нас, половината са нашата плъг-ин версия. Още по-интересното е, че клиентите дори не се интересуват от цената. Също така Peugeot е предпочитан избор за флийт, корпоративни поръчки и коли под наем, където с правилната формула, инвестицията явно се изплаща.

 

Георги Колев: Въпреки че според дамите с инфлуенсърски наклонности вече никой не гледа задвижването и цените, а основно дизайна и екраните, ние като автомобилно предаване не сме особено склонни да се съгласим.

 

 

За уникалните две бройки на легендарното Lamborghini Countach - вижте във видеото.