АвтоФест

АвтоФест, 03.03.2023: Тест на BMW i7 xDrive 60 – първата напълно електрическа версия на новата 7-ма Серия

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ

Определено това е една от най-очакваните коли от нас за годината. През 2022 г. ви представихме статично и предпремиерно BMW i7 от Братислава, след което от София. При това, още преди началото на производството. Сега, повече от половин година по-късно, най-накрая имаме възможност да сме пред първите, които могат да тестват новото поколение на Серия 7, при това в най-технологичната ѝ версия – i7.

От самата компания лансират модела първо с електрическата версия, за да наблегнат, че алтернативата вече е на ниво, което подобава и това ни е и задачата – да разберем така ли е всъщност. Скоро разбира се, ще караме и другите версии на модела, но сега за i7 xDrive 60.

Вече е ясна цената - 262 000, което не звучи толкова стряскащо, стойността е почти колкото предходното поколение на флагмана, а тук говорим за драматично много промени и нововъведения. Реално това не е ново модел, а изцяло нова концепция, която въвежда BMW.

Базовата цена за модела, а както всички много добре знаем, това е луксозна лимузина и едва ли някой ще я иска с бял цвят, с най-малките като размер гуми и джанти и черен интериор. По това, което видяхме в автомобила, успяхме да стигнем до 343 хиляди в конфигуратора.

Интериорът

Вратите се отварят с бутон на дръжката, огромният панел има сензор и следи дали има препятствие. Ако стоите пред нея, моторите няма да отворят вратата, както и ако има бордюр или колче. Можете да отворите всички врати и с контактния ключ. След това влизате вътре, може да използвате дръжката за затваряне или бутонът, за да го направи автомобилът вместо вас. Тези отпред са разположени на дълга кристална цветна линия, която е сензорна и върху нея е пълно с бутони. Добре дошли в бъдещето днес, а още не се стартирали колата от друг кристален бутон. След това от още един управлявате трансмисията, а роторният за функциите на iDrive естествено, също е кристал. Не можете да пишете върху него, но докосването до масивният камък създава чувство за лукс.

Автоматичното отваряне е едно от най-интересните нововъведения в модела, като освен него естествено, има и скрито на удобни места ръчно. Интересни са и скритите в тази дълга кристална линия въздуховоди, там се намира и единия от бутоните за отваряне на вратите. Цялата конфигурация в интериора е различна от всичко до момента и определено ви трябва време за възприемане и да, няма огромен монитор и физическите копчета и бутони са по местата си. Кристалите пък, са опция, която може да бъде отменена ако ви идват в повече. Попаднахме и на интериорна тапицерия комбинация от изкуствена кожа и брезент, който просто виждаме как на първото докосване ще си промени цвета и лесно ще се образуват топчета и не бихме го препоръчали.

Автомобилът е с дълга база и ще се предлага само в нея. Освен напълно електрическата версия има и гама двигатели с вътрешно горене и Plug-in хибридни системи, които ще ви представим също когато пристигнат. С особен интерес чакаме i7 M70 xDrive, който ще бъде с 660 к.с. и максимален въртящ момент над 1000 Нм. А през пролетта идва Plug-in моделът M760e xDrive с 571 к.с. и въртящ момент 800 Нм.

Носят се слухове и за истински М модел и покрай появата на М3 комби, нищо чудно да го видим.
Естествено, най-интересната седалка не е шофьорската, а тази отзад в дясно. Сядате в първа класа на междуконтинентален лайнер. При спускане на 31,3-инчовия сензорен дисплей и вдигане на щорите се изолирате, не ви вижда никой, дори шофьорът. Можете да настроите седалката на легнала позиция и да ползвате степенката на предната, която се сгъва така, че да не пречи на видимостта на дясното огледало за обратно виждане. BMW нарича това Executive Lounge.

Тази позиция на седалката бе въведена в предходното поколение и определено седи на място и искате веднага да я включите.

Тапицерията е новаторска и устойчива. Много прилича на автомобилите от 70-те, когато нямаше пластмаса в салоните. Багажното пространство е огромно – 500 литра, което е само с 40 л под версиите с ДВГ.

От таблета на вратата управлявате всичко, пускате типа масаж, разгъвате телевизора, на който има Amazon Fire TV с резолюция 8К. Освен Amazon има и Netflix, огромно количество филми, сериали и игри. Естествено разполагате и с YouTube, можете да си пуснете минал епизод на Авто Фест. Управлението от таблета на дисплея е в няколко варианта, като мишка или с бутони, също и директно върху дисплея, но не за всички функции.

Да, огромния дисплей също е с тъч екран, а над него има панорамен покрив също със щора и ефектно нощно амбиентно осветление.

Воланът има малко бутони, но с много функции за управление на радио, навигация, и круиз контрола, който има полуавтономна функция. Шофьорът може да избере режим на управление на автомобила, но пътникът отзад има последната дума. И ако пуснете режим Театър, щората се прибира, а дисплеят се отваря, всичко това със звукова презентация. В режими Relax таблото и кристалът стават лилави, щората се отваря и се радвате на природата през панорамния люк. Ако е тъмно, на него има светлинни ивици. Разполагате още с режими Експресив, тук цветът е жълт. Според режимите автомобилът активира различен тип масажи.

Режимите вече са ви познати от повечето нови модели на компанията, но тук са добавени още доста функции.

Под капака

Мощността на BMW i7 xDrive60 е 544 к.с., на разположение от 5000 до 12 000 об/мин. Моторите са два - на предната и задната ос, а максималният въртящ момент е 745 Нм. Той е наличен от 0 до 5000 об/мин. На спорт ускорението от 0 до 100 км/ч е само за 4,7 сек, максималната скорост 240 км/ч. Планка на волана от ляво осигурява бууст в рамките на 10 секунди. На хартия консумацията на ток е около 19 кВтч/100 км, но при нас стигна до 35. Просто много ни харесва планката от ляво на волана, както и уникалното поведение на пътя. Както и въздушно окачване, което постоянно се самонастройва.

Въздушното окачване е чудесно и кореспондира на идеята за лимузина. Магистрала, градско с ниска скорост, междуградски път, паркиране – всичко се случва както го очаквате. Изненада ни и тишината в купето при ниска скорост, която се дължи на опционалните двойни стъкла, при магистрална скорост обаче, се долавя много лек шум около огледалата, който липсваше при EQS SUV например.

Въпреки огромната батерията от 101,7 кВтч, i7 е феноменално пъргав. Задните колела също завиват и помагат при маневриране, автомобилът е изключително стабилен в завоите. По заводски данни пробегът е от 590 до 625 км, но при нас стартиране на 330 км. При по-леко каране не бихме имали затруднения да минем над 400 км, но това е нормално за 100 кВтч батерия. На променлив ток може да пълните до 11 кВт, а на прав до 195 кВт. За 8 мин си осигурихме пробег от над 100 км. BMW има специална система за подгряване на батерията при нужда, както и охлаждане при зареждане на прав ток.

Чак пък феноменално пъргав, не, но достатъчно за комфорта – измервателя Racebox показа 4.8 секунди от 0 до 100 при 4.7 в идеални условия, което е достатъчно за такъв мастодонт с тегло от малко над 2.7 тона.

Дизайнът

BMW получи много критика към двуетажните фарове. Определено на живо изглеждат по-добре, задните стопове са стилни, силуетът отново ни напомня за Rolls-Royce. Не ви харесва, бъдете спокойни, това ще бъде най-продаваната Серия 7 на всички времена.

Фокусът на компанията да промени мнението на хората, че е скучна откъм дизайн определено идва малко в повече. Особено когато имахме възможността да сложим i7 до най-красивото поколение на 7-ма Серия с вътрешно означение Е38, за да сравним еволюцията. Отзад добре, добър профил, но предница, която ни кара да гледаме в друг детайл... различна? Да! Красива? Не! М спортният пакет малко подобрява ситуацията.

Ще се продава ли? Със сигурност, защото поставя много отправни точки за конкурентите си и отново се изкачва на върха при лимузините след няколко нетолкова открояващи се поколения.