АвтоФест

АвтоФест, 24.02.2023: Тест на Volkswagen ID.BUZZ и участието на Никола Цолов във Формула Регионал

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор
Global_And
Атанас Марков Атанас Марков Водещ

Volkswagen ID.BUZZ

 

Имаше ли нещо по-логично от това VW да атакуват бъдещето, стъпвайки на славното си минало? И имаше ли нещо по-логично легендарното хипарско бусче Bulli да се прероди в електромобил? Може би единственото по-логично щеше да бъде компанията, придобила в последните години силно конвейерен имидж, да започне електрическия си катарзис от друга симпатична легенда - Beetle, но това не се случи. Направи го с изцяло новото си електрическо семейство ID, а ID.BUZZ е четвъртият му член и определено е най-добре измисленият от всички.

Само го погледнете – въпреки осъвременения си дизайн, той е силно пропит от хипарския дух на Т1. Вероятно затова всички реагират със спонтанна усмивка щом го видят.

Електромобилите имат нужда от нещо, което да привлича и да носи духовитост. Дизайнът определено може да помогне в тази посока. Явно от компанията са се усетили и това е може би най-сполучливото „прераждане“ до момента, че Mustang Mach-E, Renault Megane и още куп примери, изобщо не могат да ни „жегнат“. С BUZZ се отделяте от масата в обществото, както ако имате MINI хеч или Porsche 911.

Симпатичен е и отвътре. Не заради таблото и интерфейса си, които са идентични с всички останали модели от ID семейството, а заради свежите цветови комбинации на салона. Материалите също биха станали симпатични на екологично ориентираните потребители, тъй като са от 90% рециклирани пластмаси и без никакви животински продукти. Караме пътническата версия, но има и товарна, наречена ID.BUZZ Cargo, която има само три седалки отпред и товарен отсек отзад. Към момента пътническата версия предлага само 5 места на борда (но пък просторни) и огромен багажник с обем от над 1100 л. Заради плъзгащите се врати достъпът до салона е изключително комфортен.

Да, всичко което чухте за екстериора се пренася и в интериора – смел и духовит, лесен за работа и велико – със спортни електрически седалки и волан. Мястото в багажника наистина е голямо и има твърд под, който разделя багажника  на две части, а страничните врати и вратата на багажника са с електрически механизъм, което добавя към комфорта.

Скоро ще се появи и дълга база със 7 места, като тя ще се предлага и в кемпер версията California, за да е хипи приемствеността пълна.

Всъщност късата база си е сравнително компактна отвън. Дължината е малко над 4.7 м, широчината малко под 2, а височината малко над 1.9 м. Изключително маневрен е с радиуса си на завой от 11 м, така че не срещате никакви проблеми в градски условия и би се събрал в повечето стандартни гаражи (което е доста важно за зареждането му).

Завиването наистина може да ви изненада – доближава скандалните ъгли на дрифт автомобилите и задницата седи почти на едно място на пълен волан. А самата кола се усеща като голямо комби на размери, като Volvo V90 например.

Задвижващата конфигурация е една-единствена за момента и позната от останалите ID модели - задно разположен двигател в най-мощната си версия от 204 к.с. и 310 Нм, захранван от най-голямата батерия със 77 кВтч използваем капацитет. В близко бъдеще ще се предлага и най-мощната версия с електромотор и на предната ос, съответно 4х4 задвижване и около 300 к.с. мощност.

Динамиката е чудесна за бус. „Изстрелващото“ електрическо ускорение, заради мигновения максимум на въртящия момент, го имате и тук. В града се придвижвате пъргаво и ако си поставите за цел на светофарите сте първи. Спринтът до 100 км/ч отнема доста приличните за бус 10.2 сек., а максималната скорост е ограничена на 145 км/ч.

Не е чак чудовищно, но автомобилът наистина задминава комфортно на междуградски път и няма да ви кара да се замисляте при маневра, дори и ако е натоварен. Двойните странични колонки до предния прозорец, които са препратка към миналото пък, ви дават добра визия около предницата в тесни пространства.

Но не тези цифри са важните. По-важното е, че с догоре заредена батерия може да изминете до 421 км. Въпреки че тежи почти 2.5 тона, му дават смесен разход от 20.6 кВтч на 100 км. Ние постигнахме доста сходни цифри - 22.5, при това без да го жалим и половината от пътя го минахме на спортен режим. Причината може би е в изключителната му ефективност в аеродинамично отношение - едва 0.285 драг коефициент, което е по-малко отколкото на повечето хечбеци по пътищата.

Поради добрата аеродинамика, при висока скорост няма да чуете типичното  свистене на огледалата за обратно виждане или покрай предните колони и прозорци.

Когато все пак батерията ви започне да свършва, може да зареждате ID.BUZZ с до 170 кВт прав ток, което го прави шампион по бързо зареждане в ID семейството. Тоест, ако го включите на толкова или по-мощна станция, може да зареди от 5 до 80% на батерията за 30 мин.

Това зареждане от 5 до 80 % за половин час е нивото, което много производители гонят за своите електромобили и вече е нещо като отправна точка.

Също както габаритите и пътното поведение напомня много повече на лек автомобил, отколкото на бус. Центърът на тежестта е нисък и в завоите се държи доста стабилно и предвидимо. Разбира се, ако в предвидимото включите масата от 2.5 тона и не се опитвате да атакувате кривите като състезател. Но подобен автомобил не ви предразполага към подобно поведение, а към едно приятно дълго пътуване. В този дух, задното мултилинк окачване радва пасажерите със завиден комфорт на возене. Единственият недостатък, който открихме са спирачките - има нужда да са малко по-мощни, защото бусът си тежи.

Като цяло спирачките са лек минус за ID моделите и има накъде да се подобрят. Карането с един педал или режим B е доста добре настроено и сменя усилието според позицията на педала за ускорение и не може да ви подразни като в Tesla Model 3 и Y, които карахме наскоро например. Поведението – да, нещо-като-комби-не-като-бус, което е и поводът моделът, който наследява да е толкова успешен с всичките си 7 поколения – Transporter/Multivan. А цената? Тя започва от малко под 120 хиляди лева за пътническата версия и спокойно може да стигне до 140, а товарната започва от малко под 100 хиляди и може да стигне до 110 хиляди. Конкурентна ли е тя на фона на това, което предлага автомобила? Ако погледнем цените на новите нормални коли и електромобили – да, направо бихме си измислили причина да се снабдим с един такъв!

 

Участието на Никола Цолов във Формула Регионал

 

Българската надежда за Формула 1 и пилот в академията за развитие на Алпин Никола Цолов участва в последния кръг от шампионата Формула Регионал Близък Изток. Трите състезания се проведоха на пистата от Формула 1 „Яс Марина“ в Абу Даби. 16-годишният Цолов кара за китайския екип R&B Racing, който до последния кръг нямаше нито една точка.

За участието си във Формула Регионал разбра само ден преди първата свободна тренировка, а решението бе на мениджмънта му като подготовка за сезон 2023 г., в който ще участва във Формула 3, поддържаща серия на Формула 1, с шампионския екип ART. По време на предсезонните тестове в Бахрейн Цолов бе отново потвърден като пилот в академията за развитие на Alpine, където бе включен преди година в долните серии формули. На тестовете Никола даде 6-о време 1:47.287 мин, преди да замине за Абу Даби.

Основните конкуренти на Цолов във Формула 3 вече са преминали през стъпалото Формула Регионал в кариерата си след Формула 4. Българинът стана шампион през 2022 г. във Формула 4 Испания и направи смела директна крачка към изключително конкурентната серия на FIA – Формула 3.

Шасито във Формула Регионал е дело на Tatuus, моторите в близкоизточната серия са 1,8 литра бензин с 270 к.с. от Alfa Romeo. Размерите са близки до тези във Формула 3, но там болидът е произведен от Dallara, има ДРС, а моторът е Mecachrome атмосферен V6 3,4 с 380 к.с. на маса 673 килорама с пилота и горивото.

В рамките на състезателния уикенд на Формула Регионал в Абу Даби се проведоха 3 състезания. Още в първото Никола Цолов направи великолепно представяне. Стартира 18-ти след квалификацията и успя да си проправи път до 11-то място в хода на състезанието, а след наказания на двама пилоти, сред които лидера в шампионата Андреа Кими Антонели, се придвижи до 9-о място, което му отреди място на челна стартова редица за следващия ден поради правилата за обърната решетка за пилотите от първо до десето място. За няколко часа Цолов бе на 10-о място и се предполагаше, че ще стартира пръв. За българският лъв и китайския отбор това бяха две записани точки.

Състезанието завърши с кола за сигурност, която лиши Антонели от спечелването на титлата. Италианецът се движеше на 5-то място преди излизането й, но 10 сек наказание и събраната колона заради колата за сигурност го отпрати извън зоната на точките. Така Антонели остана да се  бори с Тейлър Барнард за титлата в следващите две състезания, макар разликата да бе огромна. Двамата претенденти за титлата Барнард и Антонели водеха невероятна битка за първото място, докато Антонели не докосна леко болида му и конкурентът му се завъртя, заради което получи и наказанието. Което само доказва в колко конкурентна среда е Цолов.

В неделния ден сутринта Цолов стартира добре, но не успя да изпревари Майкъл Шин. Въпреки това спря атаката на Пепе Марти и Кирил Смол в първия завой. Двамата по-опитни пилоти успяха да изпреварят след това, а Никола допусна още Джошуа Дуфек и Лоренцо Флуша да минат пред него. Автомобилът му видимо бе по-лошо настроен от тези на завършилите напред пилоти, но все пак Цолов стана 6-и и взе поредни точки за екипа си. Победата взе Пепе Марти.

На третото състезание Цолов стартира 17-и и изостана до 19-и в първите обиколки преди на пистата да бъде извадена кола за сигурност и червен флаг. След рестарта Цолов достигна до 12-та позиция, но остана 15-и заради наказание от 10 секунди поради контакт с друг пилот.

Състезанието спечели руснакът Никита Бедрин, който кара с италиански лиценз, а зад него остана Андреа Кими Антонели, който стана шампион във второто състезание. Антонели е в академията за развитие на пилоти на Mercedes, а зад него остана протежето на Ferrari Рафаел Камара. Доста слаб уикенд записа Себастиан Монтоя от академията на Red Bull, който отпадна в третото състезания, а в предходните бе извън зоната на точките и два пъти бе изпреварен от Никола Цолов. За Цолов уикенда бе повече от добър и успя да запише точки в две от три състезания за опашкаря R&B Racing.